Dělnická strana sociální spravedlnosti

  • DSSS
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,53. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.02.2014 8:23:38

DĚLNICKÁ STRANA sociální spravedlnosti

DĚLNICKÁ STRANA sociální spravedlnosti

KOMENTÁŘ: ČR bude cvičit zahraniční žoldáky pro šíření demokracie ve světě

Česko bude cvičit zahraniční žoldáky pro šíření demokracie ve světě

12.02.2014 8:25










V Praze zřejmě začne brzy růst centrum, které bude mít za cíl podporovat opoziční politiku ve vybraných „nedemokratických“ zemích. Výběr cílů pro tyto intervence se bude řídit heslem: „My sami určíme kdo je dobrý a kdo zlý.“ Prioritním prostorem pro šíření demokracie našeho typu mají být země bývalého sovětského bloku, ale když bude třeba, tak bude „jediný dokonalý systém“ šířen i jinde.

Nově vznikající centrum by mělo sloužit k cituji: „podpoře a tréninku demokratů ze zemí s nesvobodnými režimy.“ Je udivující, že se naše země, která je mírou korupce na úrovni Bahrajnu, Ománu, či Namibie a kde probíhají politické procesy a rozpouští se nepohodlné politické strany chce zasazovat o šíření svého modelu vlády v cizích zemích. Podle jakého klíče se budou určovat „nesvobodné režimy“ a správná opozice není přesně známo.

Můžeme s velkou jistotou předpokládat, že pro danou iniciativu ČR nebudou mít vlády v daných zemích přílišné pochopení. Například ruský prezident Putin bude jistě nadšený z toho, že v ČR trénujeme zahraniční žoldáky, kteří mají za cíl destabilizovat daný region. Jak to může ovlivnit ekonomiku naší země ve vztahu k Rusku a dalším zemím bývalého východního bloku je jistě také zajímavá otázka.

Zatímco se dají předpokládat negativní reakce z námi „osvobozovaných“ zemí, na straně českých politiků panuje až pohádková shoda a víra v černobílé vnímání dobra a zla. Pro nového ministra zahraničí Zaorálka (ČSSD) je to jedno z prvních témat, které by rád řešil. Karel Schwarzenberg (TOP 09) danou věc považuje za “důležitý projekt“. Podle Jana Hamáčka „je potřeba přispět vlastními zkušenostmi k rozvoji demokracie“. Proti není ani Kateřina Konečná (KSČM), podle které „si tu každý může zřídit institut jaký chce“.

Jasno není ani v tom, jak bude celý projekt financován. Zatím se můžeme dočíst jen to, že ČR se bude na jeho provozu podílet. Co má tato formulace v konkrétních číslech znamenat opět není známo. Ale přesuňme se od materialismu ke skutečně důležitým věcem a těmi jsou bezesporu lidské životy.

Západu začíná pomalu docházet, že je jeho snaha o šíření „svobody a demokracie“ ohněm a mečem příliš nákladná a neefektivní (Afghánistán, Irák). Nehledě na to, že pro politickou prezentaci není příliš dobré, když se těla mrtvých vojáků dovážejí domů ve velkém v pytlích. Nedej Bože, aby někdo dokonce zmiňoval zločiny okupačních armád.

Tento výcvik a podpora agentů vede v podstatě k tomu samému výsledku a tím je smrt, zmrzačení, utrpení  a bída pro miliony lidí. Rozdíl je v tom, že tentokrát západ neposílá své vojáky přímo do války mezi zeměmi, ale iniciuje válku občanskou (Sýrie). Tedy rozdíl je to jen pro nás, nikoli pro lidi v „osvobozovaných“ zemích.    

Já věřím ve svobodu a v to, že nemáme právo vměšovat se do politiky jiných suverénních států. Každý národ má své specifické podmínky a svoji identitu a je jen na lidech v daných zemích, aby si vybrali, jak chtějí žít a co jim vyhovuje. Na nás je, abychom jejich volbu respektovali a ne abychom násilně šířili „vizi západu“ ve jménu „svaté myšlenky demokracie“. Místo poučování ostatních, se raději zaměřme na naši vlastní zemi a její problémy.  

Jiří Petřivalský
předseda DSSS Praha


Více zde: http://www.dsss-praha.cz/news/cesko-bude-cvicit-zahranicni-zoldaky-pro-sireni-demokracie-ve-svete/
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama