Ing. Josef Barta, MBA

  • OČR
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.02.2014 15:25:03

Kobra podle Sobotky?

Kobra podle Sobotky?

Zasáhne „Kobra“, nástroj na likvidaci daňových úniků, všechny typy firem? Nejedná se jen o další mlžení a zneprůhlednění okrádání na daních velkými a nadnárodními firmami, kmotry a zlatokopy u koryt?

 S vysokou pravděpodobností se “Kobra“, připravovaná panem Sobotkou, opět dotkne jen malých a středních firem, které mají svou existence většinou na hraně. Sníží se počet malých firem, zvýší se nezaměstnanost. Velkých firem, se asi „KOBRA“ týkat nebude.

 Čemu tedy Kobra pomůže? Upevnění gigantů a monopolů, snížení životní úrovně, snížení počtu poplatníků odvádějících daně, snížení vybraných daní, další snížení životní úrovně (pokud je v ČR ještě možné o nějaké úrovni hovořit).

 K této domněnce vede i zmínka o registračních pokladnách. U malých prodejců budou náklady na případné pořízení registračních pokladen v mnoha případech také likvidační a přínos pro státní pokladnu ani výběr daní nepřinesou. A opět, velkých firem se týkat nebudou!

 Hledat právo a čestné jednání ve společnosti deformované „lobby-zákony“, tvořenými pro ochranu páchaní nepravostí na poctivých občanech, bude asi těžké.

 Bylo lepší, kdyby se pan Sobotka a jeho tým vydal cestou nápravy špatných zákonů, zjednodušení extrémně složitých povinností podnikatelských subjektů a nastavení přijatelné míry daňových povinností. Model ekonomického privatismu může být v mnoha směrech i pro pana Sobotku přínosem. Některé nápady z něj již čerpal, například vytvoření silné české banky.

 Tržní prostředí nebude fungovat, dokud lidé (fyzické osoby) vlastnící podíly či akcie právnických osob jako majitelé, nebudou odpovídat celým svým majetkem za škody způsobené firmami v jejich vlastnictví.

Vytvořením jednoho typu účastníka tržního prostředí, se stejnými právy a povinnostmi, lze dosáhnout i vymáhání povinností a práv.

 Výběr daní bude úspěšný, pokud budou daně přiměřené, spravedlivé a jednoduché. Pak bude dobře probíhat i kontrola poplatníků finanční policií i s následnými sankcemi. Model společensko-ekonomické formace „ekonomický privatismus“ tuto situaci řeší velmi dobře. Bohužel, nebude to vhod těm, kteří spoluobčany i stát okrádají.

 Vymýšlet postihy těch nejmenších tak, aby velcí byli nepolapitelní a chráněni například zákonem na ochranu osobních údajů, je přinejmenším zvrácenost.

 Brožurku „18 tezí“ může pan Sobotka získat zdarma a posoudit, zda je lepší občany ždímat z posledních peněz nebo nastavit obecná pravidla pro všechny stejná!

Dalším „honem“ na malé a střední podnikatele, kteří plní státní kasu z větší části, je opět další počinek pro úplnou likvidaci podnikání, které drží stát nad vodou.

 Politici by si měli uvědomit, že stát jsou občané. Občané platí své zástupce, aby pro ně konali dobro a trestali zlo. Bohužel, v naší zemi si občané platí zákonodárce, kteří tvoří zákony k jejich ožebračování. Často jde o firmy ve vlastnictví lobbistů nebo politiků. Bohužel neprůhlednost takových firem je chráněna zákony.  Model „ekonomický privatismus“ má na takové firmy řešení a to ve prospěch občanů!

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama