Ondřej Liška

  • Jihomoravský kraj
  • Výbor pro evropské záležitosti
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,98. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.02.2014 15:55:00

Nenaplněná očekávání od programu Sobotkovy vlády

Nenaplněná očekávání od programu Sobotkovy vlády

Zelení zveřejnili seznam deseti nejvážnějších výhrad vůči textu programového prohlášení Sobotkovy vlády, které projednala Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR.

Podle zelených jde v programu spíše o slepování a opravy, než o skutečnou hospodářskou renesanci a kulturní obrodu společnosti. Právě k té totiž měl směřovat program vznikající vlády.

„Doba, kdy Česko konkurovalo jen díky kvalitní, levné pracovní síle, je pryč. Pokud chceme v budoucnu uspět, potřebujeme nejen rekonstrukci, ale také hospodářskou a kulturní renesanci státu a společnosti. Z programového prohlášení nevyplývá, že by k ní vláda měla nakročeno. Toto očekávání od programu Sobotkovy vlády tak zůstává zcela nenaplněno. Z celé řady našich připomínek jsme vybrali deset nejpalčivějších,“ uvedl Ondřej Liška, předseda zelených.

Deset nejvážnějších nedostatků programového prohlášení vlády z pohledu zelených:

1. Zatímco v jedné části v programového prohlášení se vláda tváří, že bude podporovat občanská práva, v druhé naznačuje, že to bude naopak. Chce totiž novelizovat stavební zákon, zjednodušit povolovací řízení a omezit účast veřejnosti na rozhodování. Lidé tak ztratí možnost se účinně bránit, pokud jim za domem budou chtít postavit třeba chemičku.

2. Již nyní je zřejmé, že výstavba dalších bloků Temelína a Dukovan se nevyplatí a bude možná jedině za cenu masivního zdražení energie českým spotřebitelům. Zodpovědná vláda by měla dostat ČEZ konečně pod veřejnou kontrolu a říci tomuto projektu STOP. Měla by aktivně spolupracovat na další integraci evropské energetické soustavy, což umožní efektivnější společné využití potenciálu evropských obnovitelných zdrojů a zvýšení energetické bezpečnosti Česka i Evropy jako celku.

3. Vláda by se měla jednoznačně zasadit o zachování dvou sazeb DPH jako důležitého nástroje hospodářské, sociální, ekologické a kulturní politiky. Nijak nedeklarovala ani potřebné postupné rozevírání sazeb oproti současnému stavu či zavedení nulové sazby DPH u potravin darovaných za účelem nasycení lidí v nouzi. Dobře nastavená dvojí sazba DPH motivuje ke spotřebě, která je šetrnější k životnímu prostředí.

4. Vláda musí garantovat místo ve školce všem dětem od tří let, jinak situace tisíců mladých rodin či matek samoživitelek zůstane i nadále neúnosnou. Nekonkrétní slib zvýšení kapacit je málo.

5. Vláda musí dát tisícům lidí na severu Čech jistotu, že nebudou muset opouštět své domovy kvůli plánům těžařů. Dostatek tepla pro české domácnosti lze zajistit i bez prolomení územních limitů těžby uhlí na severu Čech.

6. Vláda, pro niž je vzdělání skutečnou prioritou, by se měla zavázat zvýšit platy učitelů a učitelek minimálně o polovinu a nastavit každoroční přísun financí do vzdělávání alespoň na úroveň 6,5 % HDP, což je průměr zemí OECD.

7. V programovém prohlášení Sobotkovy vlády viditelně chybí závazek prosadit přijetí zákona omezujícího koncentraci vlastnictví médií a odpolitizování mediálních rad.

8. Sobotkova vláda by se měla zasadit o dodržování mezinárodních úmluv a mezinárodních závazků ČR. Z těch plyne například zlepšení situace v českém porodnictví, tak aby si rodiče mohli svobodně vybrat způsob, místo a okolnosti porodu svých dětí.

9. Ve spolupráci s dalšími evropskými zeměmi by měla vláda účinně bránit špiclování na internetu, zabezpečit ochranu soukromí jeho uživatelů, včetně dostupnosti informací o tom, kdo využívá data občanů v základních registrech. Ochrana soukromí, svobody projevu a síťové neutrality by měly být deklarovanou prioritou každé rozumné vlády.

10. Česká vláda by měla usilovat o svolání evropského konventu s cílem prohloubit politickou integraci Unie, například posílením pravomocí Evropského parlamentu tak, aby mohl volit Evropskou komisi.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama