ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

14.03.2014 22:02:33

Předškolní klub smazává hendikep dětí z vyloučených lokalit

Předškolní klub smazává hendikep dětí z vyloučených lokalit

Díky panu Průchovi z organizace Člověk v tísni jsem měla možnost tento týden navštívit takzvané sociálně odloučené lokality v Libereckém kraji. Konkrétně pár polorozpadlých domů v Liberci a sídliště v Ralsku.

Opět a znovu jsem si uvědomila, v jak příšerných podmínkách musí zdejší lidé bydlet. A jak nesmyslně jsou nastavena v současnosti pravidla, když výše nájemného takovýchto bytů je vyšší než v bytech v okolí. To naštěstí neplatí na sídlišti v Ralsku, ale zádrhel je v něčem jiném. Ono totiž samotné sídliště jsou vlastně bývalá vojenská kasárna a ty byly v lesích daleko od lidí. Takže máte les, sídliště, jeden obchod zároveň s hospodou a vykutáleným hospodským s výherními automaty a to je vše. Klasický případ vyloučené lokality.

O to víc jsem byla překvapená, když jsem navštívila předškolní klub, jakousi obdobu klasické školky. Organizace Člověk v tísni ji provozuje přímo na sídlišti v jednom z panelových bytů. Zařízení navštěvuje osm dětí a učí se zde těm samým dovednostem a znalostem, jako děti v klasických školkách. Vnímám existenci takovéhoto zařízení jako velmi prospěšnou, protože nebýt této „školky“, děti by si cestu do klasické školky nenašly. Přitom právě v této době se děti učí základním hygienickým a společenským návykům, bez kterých by v budoucnu byly ve společnosti diskvalifikovány.

Předškolní klub vznikl díky penězům z Operačního programu vzdělání a konkurence. Ten bohužel tento rok končí. Věřím, že se podaří zajistit peníze na provoz klubu i na další roky. Podle informací pana Průchy podala organizace žádost o peníze z EU, konkrétně z Operačního programu vzdělání, věda, výzkum.

Jelikož peněz není nikdy dost, rozhodla jsem se po poradě s paními vychovatelkami, že pořídím dětem výtvarné pomůcky. Takže jsem nakoupila krabici plnou pastelek, fixů, skicáků, barviček a věřím, že mi děti za odměnu namalují obrázek, který si pak pověsím na zeď do kanceláře.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama