Ing. Karel Janeček

Bez stranické příslušnosti.
  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,41. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

17.03.2014 21:10:22

Kraj dá do silnic stovky milionů, v budoucnu se ale bez pomoci státu neobejde

Kraj dá do silnic stovky milionů, v budoucnu se ale bez pomoci státu neobejde

Kolem osmi set milionů korun z Evropské unie bude Královéhradecký kraj v nadcházejícím období investovat do rekonstrukcí a modernizace silnic druhé a třetí třídy. Je to obrovská částka jak pro obyčejného člověka, tak pro krajský rozpočet.

Bohužel je to ale jen dílčí investice pro naše silnice, které by potřebovaly kolem dalších osmi až devíti miliard korun, aby byly zcela "vyžehlené", bez výtluků či prasklin. Moc rád bych viděl naši silniční síť kompletně opravenou a "jako ze škatulky". V současné době to ale je - a přiznejme si to objektivně - utopický sen.

Krajský rozpočet má sám o sobě k dispozici každoročně kolem tří miliard korun, které musí rozdělit mezi všechna svá strategická odvětví, tedy nejen dopravu, ale i zdravotnictví, školství či oblast sociálních věcí. Stát pak nejeví příliš velkou ochotu natahovat otevřenou ruku. Je těžké si představit, že by například vláda nedávno schválených 8,8 miliardy korun na 50 kilometrů nových silnic a dálnic přesunula na vyřešení problémů s dopravou v našem regionu.

Přesto se ale blíží doba, kdy zřejmě podobné řešení bude nezbytností. Je na čase přemýšlet o tom, jak systém péče o silniční síť restrukturalizovat a změnit. Stát kdysi silnice druhé a třetí třídy převedl na kraje ve špatném stavu, který se postupem let dále prohlubuje. Královéhradecký kraj jen díky stamilionovým investicím z EU drží stav komunikací na slušné úrovni. Tyto peníze však nestačí na skokové zlepšení, ale jen na nejnutnější údržbu a zbrzdění jejich degradace.

Co by se dělo, když by kraje evropské peníze neměly? Zatím tato situace reálně nehrozí, ale výhledově s ní je třeba počítat. Bylo by proto třeba začít jednat co nejrychleji a nastavit nová pravidla financování oprav silnic v České republice.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama