ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,78. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.03.2014 9:56:20

Už jsme ve válce. Naštěstí zatím jen mediální

Už jsme ve válce. Naštěstí zatím jen mediální

Se zájmem jsem si pustil večer ČT24, kde byl jako host kolega Milan Šarapatka. Dlouholetý diplomat a nynější poslanec se vrátil z Krymu, kde sledoval referendum o připojení tohoto ukrajinského poloostrova k Rusku. A nestačil jsem se divit.

 Čekal jsem, že se dozvím, co na Krymu viděl a jak hlasování probíhalo. Místo toho se celá debata točila kolem toho, kdo ho na Krym pozval a kdo cestu zaplatil. Jakou to má souvislost s tím, co tam viděl? Nebo snad kdyby to zaplatila OSN, tak by tam ti lidé volili jinak? Nemohu se zbavit dojmu, že kdyby mu cestu zaplatil Kyjev, tak ho tady budou všichni plácat po ramenou - zvlášť kdyby přivezl svědectví, jak tam lidé chodí k urnám pod namířenými hlavněmi samopalů. K čemuž se ho ostatně někteří redaktoři snažili navést už v telefonátech z místa. Bohužel - samopaly neviděl.

Přitom se nikdo ani nepozastavil nad tím, jak nového ukrajinského premiéra přijímají vrcholní představitelé Unie i USA - a nikomu z nich nevadí, že se do čela dostal prakticky pučem a na rozdíl od minulého prezidenta ho nikdo nezvolil (a to se v žádném případě nechci Janukovyče nějak zastávat). Jen by mne zajímalo, jestli by zvolili stejný přístup, kdyby se naopak moci na Ukrajině ujali proruští demonstranti a dosadili si svého předsedu vlády…

Schválně, zkuste si představit, že žijete v Moskvě a místní státní média vás o celé problematice informují zhruba následovně:

Ozbrojení pučisté na Ukrajině táhli na parlament, stříleli a házeli na policisty zápalné láhve. Zrovna v době, kdy v Rusku začala olympiáda, a Putin si nemohl dovolit zasáhnout. Pořádkové jednotky se snažily dělat svoji práci a bránily se. Marně. Demokraticky zvolený prezident byl nakonec nucený utéct ze země a pučisté si bez voleb dosadili svého premiéra, kterého okamžitě západní mocnosti uznaly jako legitimního. Ruská většina na Krymu, který býval Ruský a násilně odtrhnutý, se začala bát o život svých rodin a raději se chce uchýlit pod ochranu Ruska. Na ochranu svých obyvatel tam Rusko vyšle své jednotky. Referendum, kterého se zúčastnilo nějakých 87 procent lidí a 96 procent bylo pro odtržení, západ předem odmítl uznat a začíná se sankcemi…

Takhle nějak je to podle dostupných informací tam lidem předkládáno. Že to je zmanipulované a tendenční? S největší pravděpodobností ano. Máme ale jistotu, že informace „západních“ médií, podle kterých si vytváříme NAŠE názory, nejsou stejně tak zmanipulované a tendenční? Já ji bohužel nemám. Proto se zdráhám přiklánět se na jednu, nebo druhou stranu. Jsme pěšáci v regulérní mediální válce, ve které sdělovací prostředky naplno využívá jak Rusko, tak západní mocnosti. A součástí je podle všeho i česká veřejnoprávní televize.

Obávám se, že co se týče dění na Ukrajině, tak už se nedá věřit prakticky nikomu a ničemu. S fakty podle všeho manipulují obě strany - a tendenčně informují "provýchodní" i "prozápadní" média. A my jim to polykáme i s navijáky. Jen se se smutným povzdechem ptám, kam se ve zpravodajství poděla vyváženost a prostor pro obě strany. O nestrannosti nemluvě....

Neříkám, že s vojenskou intervencí na Krymu souhlasím. Nesouhlasil jsem s ní nikdy. Je rozhodně nepřípustné vojenské vměšování do záležitostí cizího suverénního státu (i když podle mně by to mělo platit i pro USA). To ostatně v Hnutí Úsvit tvrdíme od začátku - že situaci měli Ukrajinci řešit sami, bez cizího vměšování, demokratickými volbami. Jenže to se asi někomu nehodilo.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama