Petr DROZDÍK

V trpělivosti a harmonii je skutečná síla.
  • NEZ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,65. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.03.2014 18:16:10

Jednání zastupitelů není holubník, chybi zodpovědnost !

Jednání zastupitelů není holubník, chybi zodpovědnost !

Nejen zastupitelé a radní města Orlová, ale všichni by měli nést odpovědnost za své činy, jednání a zmařené investice. Zastupitelská funkce by se neměla brát na lehkou váhu a tak jako občan v zaměstnání pyká za chyby, stejně tak by měli i ti nahoře.

Město Orlová je známo svým "plánováním", zastupitelé neumí totiž nic jiného než se nadchnout pro nějaký ten nápad, ale nikdy už není dotažen do konce.

Jeden z mnoha případů je například humanizace náměstí 28. října v Orlové , projekt, který mohl být v plné výši financován Ministerstvem financí, přesněji řečeno z fondů určených na odstraňování ekologických zátěží a škod. Jenže naši zastupitelé se jaksi rozhodli, že to nebude jen ledajaká rekonstrukce, prostě "když už, tak už" a do projektu zahrnuli výstavbu podzemních garáží a polyfunkčního domu, což už byla investice nad rámec, který Ministerstvo financí mohlo uhradit. 

Pro občany města Orlová to znamenalo zadlužit se nějakými 60 miliony korun. I přes fakt, že lidé nesouhlasili se zadlužováním města, že z nějakých 36 tis. obyvatel se kdysi k projektu města vyjádřila necelá 4% obyvatel, město trvalo na svém a dále prosazovalo svůj drahý projekt jako nejideálnější řešení. Bez jakékoliv záruky, bez nějakého plánu jak tento dluh pojistit.

A jaká je situace dnes? Nic se nestaví, vše utichlo, vedení města se po bouřlivých jednáních vyměnilo a Orlová beztak už přišla i o dotaci z Ministerstva financí, protože jsme nebyli schopni dodržet termíny a vzali jme si jako hrdinové velké sousto.

Druhým příkladem je rekonstrukce letního koupaliště, které město Orlová nechalo zavřít v prosinci roku 2011 pro údajný špatný technický stav. V červnu 2012 jsem dostal vyjádření od tehdejšího místostarosty, pana doktora Mojžíška, že by koncem června na jednání zastupitelstva měly být schváleny finanční prostředky na zhotovení projektové dokumentace, která by měla být dokončena následně v listopadu 2012. Pokud se najdou i zdroje financování, začne se s první fází rekonstrukce letního koupaliště už v průběhu roku 2013.

A jak to vypadá dnes? O rekonstrukci letního koupaliště se nehovoří ani v rozpočtu města na rok 2014. Prostě opět další projekt, který se jen tak vloží do šuplíku.

Zde mi chybí zodpovědnost výše zainteresovaných lidí, přece jen nejde o pouhý cár papíru, kde si každý může něco vymyslet, i když dopředu ví, že šance na dokončení projektu je mizivá. Tady hovoříme o nemalých finančních částkách, které se vynakládají na žádosti, projektové dokumentace, různá povolení a ty prostě nelze jen tak spláchnout do záchodu.

Osobně se domnívám, že pokud by byla dána zodpovědnost, naši zastupitelé a radní by s financemi města začali zacházet velmi šetrně, velmi opatrně, prostě tak, jako kdyby to byla jejich vlastní peněženka.

Je krásné něco vymyslet pro město, pro jeho obyvatele, ale musíme si uvědomit, že tady nejsme na základní škole, kde se nám nepovede malůvka ve výtvarné výchově.


DROZDÍK Petr
Facebook: https://www.facebook.com/pages/Drozdík-Petr/567335770040353 
Blog iDNES: http://drozdik.blog.idnes.cz/
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama