Ing. Miroslav Zelený

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,27. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.03.2014 15:13:18

Komu prospěje koaliční puč na Praze 5?

Komu prospěje koaliční puč na Praze 5?

Říká se, že abychom se dobrali jádra každé kauzy, která v české politice vznikne, je třeba položit si především otázky: „Proč?“ a „Komu nejvíc prospěje?“ Platí to jak v těch nejvyšších patrech politického života, tak i na komunální úrovni.

Říká se, že abychom se dobrali jádra každé kauzy, která v české politice vznikne, je třeba položit si především otázky: „Proč?“ a „Komu nejvíc prospěje?“  Platí to jak v těch nejvyšších patrech politického života, tak i na komunální úrovni. Před několika dny vystoupilo několik zastupitelů Prahy 5 z koalice a jako důvod udalo, že nesouhlasí se založením akciové společnosti, která by se v páté městské části starala o správu bytového fondu, úklid ulic, chodníků a údržbu zeleně. Nyní se nahlas šeptá o tom, že titíž politici budou usilovat o svržení vedení radnice na čtvrtečním zastupitelstvu. Abychom se dobrali odpovědí na obě výše uvedené otázky, musíme nejprve provést krátkou rekapitulaci událostí a ujasnit si několik zásadních faktů.

Nejlépe bude začít s tím, komu tato situace v současné době nejvíce prospěje. Nynějším správcem majetku Prahy 5 je soukromá společnost Centra a.s., která tuto činnost vykonává již řadu let. Tato společnost zde velmi prosperovala především za dob ODS včetně období někdejšího starosty Milana Jančíka. Tato firma inkasuje za své správcovské služby neúměrně vysoké honoráře. Například v případě polikliniky na Barrandově šlo o zhruba sto tisíc korun měsíčně více, než by byl za běžných okolností její oprávněný nárok. Pokud by Centra a.s. o zakázku na správu majetku Prahy 5 přišla, ztratila by roční příjem v celkové výši kolem stovky milionů korun.

Současné vedení radnice se chce chovat jako odpovědný hospodář a nehodlá vyhazovat peníze obyvatel Prahy 5 oknem. Z toho důvodu má zájem na tom, aby nevýhodné smlouvy se společností Centra a.s. skončily a aby svůj majetek spravovala přímo pátá městská část a měla ho pod svou přímou kontrolou. Ekonomicky nejvýhodnější je pro tyto účely právě akciová společnost, jejímž založením by se hned zpočátku vytvořily úspory zhruba šest milionů korun ročně.

Proč zastupitelům, kteří vystoupili z koalice, vadí, že chce Praha 5 odpovědně hospodařit s veřejnými penězi, ušetřit a starat se o majetek vlastními silami? Zřejmě ze stejného důvodu, proč jim nevadí, že peníze daňových poplatníků tečou proudem. Historie se stále opakuje. O co jde při puči především - v prvním i v posledním případě? Vždy je to hlavně destabilizace, chaos, hra o moc, vliv, peníze nebo všechno dohromady.

Další silnou motivací jsou bezpochyby komunální volby, které pomalu, ale jistě klepou na dveře. Někteří z politiků se začínají probouzet a bát se o své židle, protože mají strach, že mandát od voličů znovu nedostanou. Rádi tak hledají téma, které by je zviditelnilo, utkvělo lidem v paměti. A jestli způsobí rozvrat a problémy při správě Prahy 5 a každodenní práci pro její obyvatele, to je už nezajímá. Hlavně když dosáhnou svého a na pár dní svými jmény zaplní stránky novin.

Současné vedení radnice ale hodlá i nadále jít cestou odpovědnosti. Nebude zbůhdarma veřejnými penězi platit nevýhodné smlouvy a ustupovat místním „kmotříčkům“ a jejich poslušným přikyvovačům. Naším cílem je zabezpečit, aby správa Prahy 5 fungovala dobře, efektivně, hospodárně a transparentně. Jsou nám cizí sobecká přání úzkých zájmových skupin, developerských lobby i politického populismu. I toto všechno jsou důvody, které nás vedly k rozhodnutí spravovat městský majetek městem založenou společností. A komu že to prospěje? Především všem obyvatelům Prahy 5, rozhodně ne developerským firmám či hrátkám několika málo politiků, kteří se bojí, že po volbách už na některé „slimáčky“ žádný „salátek“ nezbyde.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama