Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.04.2014 15:13:50

Kardinální otázka zní: V jakém stavu se nachází Armáda České republiky

Kardinální otázka zní: V jakém stavu se nachází Armáda České republiky

Osobně jsem rád, že se začíná roztáčet odborná diskuse kolem kapacit a obranné politiky. Jen doufám, že tato diskuse neskončí dříve než začala.

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Současný Náčelník generálního štábu Petr Pavel veřejně deklaroval problémy současné armády, včetně možné ztráty bojeschopnosti některých jednotek. Ukazuje se totiž, že takzvaná afghanizace české armády přinesla kromě zvýšení zkušeností vojáků a kvality technického vybavení i řadu problémů. Zejména tím, že tato mise byla upřednostňována před ostatní činností armády, zejména s ohledem na logistické vybavení či potřebné opravy a generálky techniky, která nebyla v misi ISAF používána.

Podobně bývalý ředitel Vojenského zpravodajství Andor Šándor kritizoval politickou reprezentaci za nedostatečnou odpovědnost v zajištění obranyschopnosti České republiky. Přitom poněkud pozapomněl, že ani Bezpečnostní strategie ČR nebyla projednána na půdě Parlamentu ČR. Taktéž není pravdou, že pouze výše rozpočtu kapitoly 307 rozhoduje o kvalitě jednotek. Řada špatných, neefektivních i zbytečných akvizic ukazuje na nízkou efektivitu vynaložených prostředků resortu obrany.A pokud ministerstvo obrany není z to utratit 1,5 miliardy korun v uplynulém roce, pak to ukazuje na špatné dlouhodobé plánování. Otázkou také je, jak efektivně se vynaložilo cca 600 miliard korun od začátku reformy AČR do dnešních dnů, právě s ohledem na bojeschopnost a stav naší armády.

Do třetice bývalý NGŠ Jiří Šedivý varuje před neakceschopností Severoatlantické aliance z důvodu podcenění obrany ze strany evropských zemí NATO. Ano, je nutno konstatovat, že podíl výdajů USA na celkových výdajích Aliance tvoří 73%, když ještě před pěti lety to bylo 68%. Nicméně zároveň opomněl dodat, že členské země Evropské unie vynakládají ročně na obranu více než oficiálně vydává Čína a Ruská federace dohromady. Ale souhlasím s tím, že zájem většiny českých politiků jde mimo obranu a zajištění bezpečnosti České republiky. Stačí si připomenout, že i současný ministr obrany neuspěl u svého stranického kolegy a ministra financí s požadavkem na navýšení rozpočtu. Naopak, ministr A.Babiš navrhuje zmrazení 700 milionů korun z kapitoly 307 v rámci rezervy státního rozpočtu na rok 2015.

Kardinální otázkou je, zda politici vůbec vědí v jakém stavu se AČR nachází a jakouže to armádu vlastně chceme a potřebujeme. Neustálé snižování jejího početního stavu totiž neumožňuje naplnit všechny jednotky, což znamená postupnou degradaci schopností i vlastní udržitelnosti v operacích. Nehledě na nutné investice, které budou v letech 2015 až 2020 potřebné pro zajištění obranyschopnosti země. Tento investiční hrb, který je odhadován na 90 až 100 miliard korun totiž nebude možno odstranit, a to ani při dlouhodobé stabilizaci rozpočtu obrany. A tady leží odpovědnost politiků, aby si tuto skutečnost konečně uvědomili. Protože návrhy na vystoupení z Aliance či neutralita, by nejen stály Českou republiku větší finanční prostředky, ale zejména by znamenaly nezajištění obranyschopnosti naší země.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama