Radek Rozvoral

Člen předsednictva hnutí SPD. Předseda RK SPD STČK.
  • SPD
  • Středočeský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,2. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.04.2014 18:05:04

Proč se tvoří koalice?

Proč se tvoří koalice?

V našem nefunkčním zastupitelském systému se tvoří koalice pro to, abychom alespoň na nějakou dobu měli vládu, která vzešla z voleb.

Koalici by v první řadě měly tvořit politická uskupení, která mají alespoň trochu podobný politický program. Ze zkušenosti víme, že dlouhou dobu nemůže vydržet jakákoli koalice, ve které by jedna strana měla některé body svého programu úplně protichůdné programu svého koaličního partnera. Proto také nemohla vydržet například vláda Petra Nečase složená z koalice ODS, TOP 09 a VV. Již od začátku vlády této koalice bylo jasné, že nemůže celé volební období vydržet a i když zástupci modrého ptáka a nula devítky dělali všechno možné i nemožné pro udržení se v křeslech, stejně jim to nebylo nic platné. Věci veřejné měly jako nejdůležitejší bod ve svém programu boj proti korupci a jen co ho začaly prosazovat na vládní úrovni, ihned dostaly od modrého ptáka a nula devítky přes prsty a začaly vyplouvat na povrch neskutečné kauzy, které po nějaké době přispěly k několika vládním krizím a nakonec dospěly k předčasným volbám. V současné době máme vládu složenou z ČSSD, ANO a KDU-ČSL a aniž se ještě všichni ministři pořádně neohřáli ve svých ministerských křeslech, začínají se lídři oranžové květiny a babišovců navzájem osočovat a napadat za věci, které byly veřejně známé již před podepsáním koaliční smlouvy. Pokud v takovémto veřejném osočování budou i nadále pokračovat, nemá podle mého názoru takováto vláda šanci vydržet ani polovinu volebního období. Proč se vůbec takovéto koalice vytváří? Odpověď je velice jednoduchá, jelikož není v našem zastupitelském nefunkčním sytému ani jiná možnost. Stále se jen hledá při vytváření jakékoli vlády menší zlo a proto je potřeba politický systém země od základu změnit. Musíme prosadit zavedení přímé volby poslanců a důsledně oddělit moc zákonodárnou od moci výkonné, kde by vládu jmenoval a řídil občany přímo volený a odvolatelný prezident. Tímto by stále se opakující vládní nestabilita a problémy všech koalic, ve kterých si jdou politické strany vzájemně po krku, jednou pro vždy skončily, jelikož by v tomto systému žádné koalice nebylo třeba.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama