ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.04.2014 17:54:36

Zpravodajská rada USA se asi pomátla

Zpravodajská rada USA se asi pomátla

Článek analyzuje postavení americké zpravodajské rady a kritiku její koncepce vývoje do roku 2030.

 Zpravodajská rada USA se asi pomátla

V nedávné době jsme se v médiích mohli doslechnout, že americká NIC (National Information Center) představila vizi vývoje světa do roku 2030. Jak ona vize vypadá? Celkem pozitivně, chudoba má prý výrazně klesnout a střední třída má posílit. Mám dojem, že se rada „NIC“ asi pomátla.

Sociologické výzkumy, které se konají na území Evropy i v jiných částech světa, ukazují, že blahobyt a prosperita sice poroste, ale ne všude a všem. Pouze v nejbohatších státech světa, tedy hlavně v USA. Zpravodajská rada očekává, že do kategorie střední třídy vstoupí hned několik set milionů lidí. Zajímalo by mě, odkud rada čerpala údaje, když je jasně prokázáno, že v celém světě střední třída (chcete-li vrstva) mizí z několika doložitelných důvodů. Část střední třídy se propadá do třídy nižší a malý zbytek postoupí výše. Většina střední třídy však chudne, protože právě na ni jsou uvaleny nehorázné daně. Svého statusu se však rozhodně vzdát nechce, ale pád do propasti nižší třídy je velmi snadný. A že by někdo alespoň část střední třídy katapultoval do třídy vyšší, to opravdu nehrozí. Možná má ona rada NIC asi jiná měřítka. Nejspíše přejmenuje nízkou třídu na střední a úplná spodina bude třídou nízkou.

Pokud jde o chudobu, ta nepochybně poroste zejména v chudších státech světa, zejména v Africe. Otázkou zůstává, proč USA více nepomáhají lidem v Africe, když mají tolik kapitálu? Uveďme si jeden příklad za všechny. Místo toho, aby se přebytky obilí vypěstované v USA vozily do Afriky nebo jiných chudých zemí, jsou buď spalovány v kotlích, nebo, v horším případě, je obilí vysypáváno přímo do moře. Je zřejmé, že USA chtějí pouze kapitál. Lidský život a ochrana planety se kapitálu rovnat nemohou.

Na celé zprávě NIC je zajímavé, že ještě v roce 2008 byla podobná zpráva plná katastrofických scénářů. Uváděla nedostatek vody,  potravin, četné lokální války, varovala před dopady globálního oteplování. Neodpovídá spíše zpráva z r. 2008 více realitě, než zpráva z roku 2012? Myslím, že ano. Již dnes pociťujeme důsledky globálního oteplování. Na naší planetě roste průměrná teplota a padají teplotní rekordy. Navíc v době globálního věku je lidstvo vystaveno dalším problémům. Lze částečně souhlasit s hrozbou nedostatku pitné vody a nutnosti využití pomoci nových technologií k jejímu zabezpečení. Již dnes jsou testovány nové technologie k odstranění slanosti mořské vody, která pokrývá většinu naší planety. Závažným problémem je i čistota ovzduší, které je denně znečišťováno tunami škodlivin. Zachrání nás i v tomto případě moderní technologie? Soudím, že pokud nebudou opomíjeny investice do účinných technologií, nebude čistota ovzduší zajištěna.

Velkým problémem, o kterém se však zpráva nezmiňuje, bude vyčerpání zásob ropy a nerostného bohatství. Existuje mnoho katastrofických scénářů, ale i těm je možné, alespoň částečně, předejít, pokud budou i zde vynaloženy investice na využití alternativních zdrojů energií. Tedy, pokud bude vše postaveno na ropě a kapitál budou ovládat ropné koncerny, nadnárodní banky a firmy, octneme se brzy, slovy Francise Fukuyamy, na konci dějin.

Ve zprávě NIC z roku 2012 je uvedeno jedno negativum a to, že v roce 2030 bude více jak polovina obyvatel planety žít v oblastech s nouzí o vodu, ale to podle rady není nic hrozného! Z hlediska demografického bude navyšován počet měst. Budeme svědky vzniku megapolí, superměst, velkoměst. Ovšem výstavba měst bude zabírat úrodnou půdu, takže budeme přicházet o prostor, na kterém by mohly být pěstovány plodiny.

Na závěr podotknu, že analyzátoři rady NIC by měli rychle přepracovat onu optimistickou zprávu, že chudoba ve světě bude  snížena a že střední třída vzroste. Sociologické výzkumy jasně ukazují, že pomalu, ale jistě, začínají svět ovládat lidé ze třídy transnacionálních kapitalistů, kteří bez rozpaků dokáží svět přivést až na samý pokraj jeho zničení.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama