Tomáš Zdechovský

Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • KDU-ČSL
  • europoslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

27.04.2014 10:22:37

Lidovci: Česko patří mezi nejproblémovější země při čerpání EU dotací

 Lidovci: Česko patří mezi nejproblémovější země při čerpání EU dotací

Praha – Česko patří dlouhodobě mezi nejproblémovější země při čerpání evropských dotací. KDU-ČSL na tento problém upozorňuje už dlouhodobě a za pravdu jí dala i nedávná návštěva delegace kontrolního výboru Evropského parlamentu.

 Praha – Česko patří dlouhodobě mezi nejproblémovější země při čerpání evropských dotací. KDU-ČSL na tento problém upozorňuje už dlouhodobě a za pravdu jí dala i nedávná návštěva delegace kontrolního výboru Evropského parlamentu pod vedením německé europoslankyně Ingeborg Grässleové.

Stavba metra dvakrát dražší než v Hamburku
„Jak asi všichni očekávali, výsledky kontrol nedopadly pro Česko zrovna nejlépe. Zjistilo se, že některé projekty byly naprosto nesmyslné, jako je například zvedací most v Kolíně, přes který neproplula jediná loď. Další z nich měly být podezřele předražené. Asi každého musí praštit do očí, když vidí, že při rozšíření trasy A pražského metra měly být náklady na jeden kilometr dvakrát dražší než v Hamburku,“ popisuje některá zjištění evropské delegace kandidát do Evropského parlamentu Tomáš Zdechovský.

Jde o peníze všech daňových poplatníků
„Měli jsme dojem, že kontrolní systém byl v Česku nastavený tak, aby umožňoval neregulérnosti či dokonce podvody. Pravidla chránící soutěž byla obcházena a žádosti o projekt byly projednávány ve prospěch předem určených příjemců,“ uvádí se v tiskové zprávě vydané Ingeborg Grässleovou.
„Je proto v našem zájmu zlepšit kontrolní mechanismy pro získávání evropských dotací, a zabránit tak protiprávnímu jednání. Jedním z nich může být rozšíření pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu také na kontrolu hospodaření obcí. Korupce a podvody při získávání peněz z evropských fondů jsou špatnou vizitkou celé České republiky. Navíc musíme mít na paměti, že jde o peníze nás všech daňových poplatníků, které pak putují do kapes korupčníků,“ dodává Zdechovský. 
Daniel Rejman
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama