Dr. Libor Rouček

Bývalý europoslanec
  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,84. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.05.2014 13:16:40

Proruští separatisté pokračují v zabírání vládních budov na východě Ukrajiny

Proruští separatisté pokračují v zabírání vládních budov na východě Ukrajiny

Zdroj: ČRo Regina, 30.4.2014

 Martin MATĚJKA, moderátor

--------------------

Proruští separatisté pokračují v zabírání vládních budov na východě Ukrajiny. V Horlivce obsadili sídlo policie a jeden z místních úřadů. Včera ozbrojenci převzali kontrolu také nad úřady v Luhansku. Ovládají tamní sídla policie, tajné služby SBU, oblastní správy, prokuratury i televize. Na místě zasahovala i policie. Ozbrojencům ale ustoupila. Europoslanec Libor Rouček poslední tři dny vede na Ukrajině jednání s tamními představiteli ve snaze pomoci na svobodu zadržovaným členům pozorovatelské mise OBSE. V našem ranním vysílání přímo z Charkova nastínil hlavní rysy současných nepokojů ve východoukrajinských městech.

redaktor

--------------------

Ve všech těch deseti městech ten scénář je podobný. Máme zde i těžce ozbrojené skupiny, to znamená samopaly, vazuky, přibližně 10, 15, 20, 25 lidí, kteří vtrhnou do správních budov. Za nimi jde několik desítek nebo stovek aktivistů, kteří tyto budovy obsadí a takový je vlastně scénář všude. Pokus o to převzetí byl i v Charkově, zatím se nepovedl. Otázka je, jak dlouho toto ještě bude trvat, takže jedná se o relativně malé ozbrojené skupiny. Tyto skupiny mají určitou podporu, ti je řádově stovky nebo několik tisíc lidí, ale na co si samozřejmě stěžují jak obyčejní občané tady, tak i úřady a politici v Kyjevě je to, že v mnohých těchto městech policie nečinně přihlíží, dokonce se někde i dává na stranu těch separatistických vzbouřenců.

Martin MATĚJKA, moderátor

--------------------

Luboš Dobrovský, bývalý ministr obrany a později diplomat, který působil coby velvyslanec České republiky v Ruku, v našem vysílání řekl, že podle něj už se s nastalou situací na východě Ukrajiny nedá nic dělat.

Luboš DOBROVSKÝ, diplomat

--------------------

To, co se mělo dělat, to bylo to, že se tomu mělo čelit včas. Co dělali všechny ty rozvědné služby. Jak je možné, že představitelé Evropské unie si nepřečetli ani bezpečnostní dokumenty ruské federace, které ukládají vládě ve skutečnosti právě to, co ona teď dělá. Jak je možné, že i generální tajemník severoatlantické aliance byl překvapen tím, co se stalo na Krymu a tím, co se děje dál. Nečtou ani otevřené dokumenty ruské federace. Předstírali jsem sami sobě, že Rusko je partner, ne Rusko je nepřítel Evropy. Rusko tímto způsobem likviduje samu podstatu Evropské unie, snaží se o tom. Snad se mu to nepovede.


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama