ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,14. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.05.2014 17:52:28

Kam kráčíme v EU?

Kam kráčíme v EU?

Česká republika si právě připomíná deset let od vstupu do Evropské unie. Můj postoj k evropským strukturám byl vždy spíše negativní, ale chyba by byla vidět jen a jen negativa.

 Česká republika si právě připomíná deset let od vstupu do Evropské unie. Můj postoj k evropským strukturám byl vždy spíše negativní, ale jistě nelze upřít určitý podíl na zlepšení životní úrovně a samozřejmě zpohodlnění cestování v jednotlivých členských státech.

Zaměřím se tedy spíše na negativa, která dnes navíc jako politik vnímám mnohem intenzivněji než dříve. Za nejzásadnější problém dlouhodobě považuji celý systém dotací. Nic totiž nedokáže pokřivit volný trh více než dotace, respektive nešťastně nastavený dotační systém.

Jsem přesvědčený, že naše zemědělství by mohlo být skutečnou konkurencí prakticky komukoliv v moderní Evropě. Kvůli dotacím však namísto skutečných plodin pěstujeme složku biopaliv a likvidujeme kvalitní půdy na našem území, na což je opravdu smutný pohled.

Zmíním ještě jeden problém, který nám přineslo naše členství v Evropské unii. Jde o dnes již hmatatelnou, byť na první pohled téměř neviditelnou ztrátu svobody.

Prakticky 75 procent zákonů, které jdou do sněmovny, jsou pouze transpozicí práva Evropské unie. Může se nám to nelíbit, můžeme s tím i nesouhlasit, ale to je tak asi všechno, co s tím můžeme dělat. Vládní garnitura, vědoma si možných negativních následků, které by směrem z EU hrozily, prostě vždy takovou transpozici protlačí a je vlastně jedno, kdo ve vládě zrovna je. Příběh je stále stejný.

A pomalu, ale jistě, ztrácíme možnosti, jak věci v rámci národního parlamentu skutečně ovlivnit. Kam to bude směřovat, to nevím, ale je nejvyšší čas se jako Česka republika postavit a zvýšit hlas, aby byl konečně slyšet a ne pouze šeptal odněkud zpoza rohu.

Mgr. Petr Adam
poslanec Úsvitu za Jihomoravský kraj
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama