Ing. Bc. Miroslav Krejča, CSc.

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

04.05.2014 12:10:00

Vzdělávání Romů v Česku

Vzdělávání Romů v Česku

Některé tuzemské, ale i zahraniční zdroje s oblibou a tvrdošíjně informují o údajně neutěšené situaci v oblasti vzdělávání našich romských spoluobčanů v České republice.

Většinou tak činí ti, kteří nemají dostatek relevantních informací, či chtějí naopak zastřít své vlastní nedostatky a odvést vzornost někam jinam tím, že poukazují na někoho jiného. Nedávno se o to pokusil např. eurokomisař pro zaměstnanost a sociální problematiku László Andor při návštěvě Senátu Parlamentu ČR. Když jsem se proti jeho kritice vzdělávání Romů u nás ohradil, stáhl se zpět a přiznal, že v EU jsou jiné země, které mají s tímto větší problémy než my. Zmínil Slovensko, zmínil Rumunsko, ale jaksi skromně zapomněl na své rodné Maďarsko. Takovýchto příkladů a případů lze ale zmínit celou řadu. A kritiků je více, jak ze zahraničí, tak na domácí půdě a naše média často tomuto tématu věnují někdy až přehnanou pozornost.

Národní pedagogické muzeum a knihovna J. A. Komenského ve spolupráci s Ministerstvem školství, mládeže a tělovýchovy připravilo komplexní a objektivní výstavu „Vzdělávání Romů v Česku v historickém kontextu“. Tato výstava bude v anglické mutaci otevřena v rámci jednání Výboru ministrů v Paláci Evropy (objekt Rady Evropy) ve Štrasburku ve středu 28. května. Dva dny poté, v pátek 30. května bude česká mutace  výstavy otevřena v rámci debaty pořádané Výborem pro záležitosti EU Senátu PČR (VEU) ve spolupráci s delegací ČR v Parlamentním shromáždění Rady Evropy.

VEU se problematice romských spoluobčanů věnuje s naprostou vážností  a snahou o maximální objektivitu. V závěru loňského roku jsme se zabývali doporučením Rady o účinných opatřeních v oblasti integrace Romů v členských státech, ke kterému výbor  přijal komplexní usnesení, jež převzal celý Senát. Nově vybral výbor k projednání na své schůzi 21. května sdělení Komise Evropskému parlamentu, Radě, Evropskému hospodářskému a sociálnímu výboru a Výboru regionů „Zpráva o uplatňování rámce EU pro vnitrostátní strategie integrace Romů“.  Debata s výstavou pak logicky naváže jak na akci v Paláci Evropy ve Štrasburku, tak na jednání Výboru pro záležitosti EU.

Miroslav Krejča

předseda Výboru pro záležitosti EU

člen delegace Senátu v Parlamentním shromáždění Rady Evropy

30.dubna 2014

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama