ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,13. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

02.05.2014 12:36:04

Stop geotermální elektrárně v Tanvaldě

Stop geotermální elektrárně v Tanvaldě

Proti záměru firmy Entergeo vybudovat v Tanvaldě geotermální elektrárnu vznikla petice, kterou podepsalo více jak dva tisíce lidí. Jsem přesvědčena, že názor takto veliké skupiny obyvatel by se měl akceptovat.

Sedmitisícový Tanvald si vyhlídla firma Entergeo, aby zde uskutečnila svůj plán na výstavbu geotermální elektrárny. Potud by bylo vše v pořádku. Jak já, tak celé naše hnutí Úsvit podporujeme nové, pokrokové technologie. Problémem se ovšem stalo místo, kde se má záměr uskutečnit. Přímo v centru města v areálu bývalé továrny.

Skupina odpůrců elektrárny sestavila petiční výbor a sepsala petici. Tu do dnešního dne podepsalo přes dva tisíce lidí. Jelikož je plánovaná stavba na soukromém pozemku a investor má souhlasné stanovisko Ministerstva životního prostředí ČR, nic mu nebrání, aby začal s průzkumem oblasti. Přesto se domnívám, že by měl být akceptován názor takto veliké části obyvatel a investor by se měl poohlédnout po jiné vhodné lokalitě, která by nebyla přímo v centru obydlené oblasti.

Naprosto chápu obavy obyvatel z možných otřesů, znečištění povrchových i hlubinných vod, hluku a podobně. Před dvěma týdny jsem se zúčastnila besedy obyvatel Tanvaldu se zástupci investora a zde jsem také přednesla svůj příspěvek, v němž jsem uvedla, že přání takto veliké skupiny obyvatel by mělo být respektováno, a zároveň že se domnívám, že bohatství, které se ukrývá pod povrchem Země, patří nám všem a neměl by z něj profitovat pouze někdo.

Jsem ráda, že na posledním zasedání zastupitelstva Tanvaldu vydali k záměru elektrárny zastupitelé zamítavé stanovisko, i když vím, že tím nezabrání výstavbě elektrárny. Všechny tyto kroky ovšem mohou být důležité v momentě, kdy se bude rozhodovat o stavebním povolení pro uvažovanou elektrárnu.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama