Ing. Antonín Seďa

  • SOCDEM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,08. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.05.2014 14:43:48

Mimoškolské aktivity musí být aktivně podporovány

Mimoškolské aktivity musí být aktivně podporovány

V poslední době se objevily ve sdělovacích prostředcích informace o havarijním stavu budovy na Mariánském náměstí, která je pronajímána Základní uměleckou školou. Tato budova z roku 1939 mnohé pamatuje, ale jako jedna z posledních v Městské památkové

Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 Havarijní stav budovy je znám mnoho let a také mnoho let je snaha vedení školy o nápravu. Je proto zarážející, že vedení města nenašlo ve svých investičních plánech politickou vůli k rekonstrukci této budovy. Přitom nájemce platí nájem, který by měl zahrnovat i finance na budoucí opravu či rekonstrukci budovy. Oprava střechy se sice provedla, ale ke škodě žáků umělecké školy zůstala tato investice osamocená.

Nicméně existovala i jiná, podle mého názoru daleko efektivnější možnost, jak ZUŠ s více jak tisícovkou talentovaných žáků podpořit. Při rekonstrukci bývalé Jezuitské koleje navrhovala opoziční ČSSD využít tyto prostory právě k výuce ZUŠ. Tehdy stávající koalice nevyužila této možnosti a volila raději pronájem soukromé galerii Joži Úprky. Přitom vlastní rekonstrukce koleje stála daňové poplatníky desítky milionů korun s tím, že je nutno splnit podmínky dotace. V případě návrhu sociálních demokratů by nejen došlo k racionálnímu využití prostor, ale zároveň by se  zajistilo financování provozních nákladů na mnoho let dopředu. Přitom žáci a učitelé ZUŠ by dostali kvalitní prostory pro svoji školskou a tvůrčí činnost, zároveň by žáci mohli využívat volné prostory Reduty či komorního sálu.

Možná, že někoho napadne, že netřeba vzlykat nad rozlitým mlékem, ale já jsme přesvědčen, že veřejnost by měla být informována o všem podstatném. Dnes je situace opravdu jiná a nezbývá, než navrhnout nová řešení. Ke škodě bylo, že současné vedení města a radniční koalice neměla za prioritu opravu budovy. Pokud by totiž tomu tak bylo, pak by mohla a zřejmě by byla i úspěšná, požadovat využití evropských dotací v rámci ROP Střední Morava. Namísto toho jsou podporovány jiné investiční akce, jejichž efektivita pro občany města je značně diskutabilní. Taktéž je zřejmé, že při jakékoliv rekonstrukci či přestavbě budovy dojde k provizornímu řešení pro výuku žáků ZUŠ, a to možná na několik let. Což v případě návrhu ČSSD vyřešil přesun na nově přebudovanou bývalou Jezuitskou kolej.

ČSSD má jako jednu z investičních priorit opravu a rekonstrukci budovy ZUŠ. A to zejména ze dvou základních důvodů. Tím prvním je podpora mimoškolských aktivit dětí a mládeže, zejména v oblasti kultury. Tou druhou je životaschopnost a efektivita této investice, protože zaručuje stabilní nájem ze strany zřizovatele školy. Problém je současná výše nákladů potřebných k vlastní rekonstrukci, která se dnes pohybuje od 67 do 47 milionů korun. Z pohledu možných investic ve výši cca 7 milionů korun ročně, které předikuje rozpočtový vývoj současné radniční koalice, jsou to velké peníze, Tady jsem přesvědčen o nutnosti dotace, zřejmě ze státního rozpočtu či z fondů Evropské unie. Ale to co je hlavní je skutečnost, že současné výukové a hygienické prostředí neodpovídá potřebám a normám 21. století. A to prosím v jednom z nejkulturnějších měst v České republice. 

Ing.Antonín Seďa, předseda Klubu zastupitelů za ČSSD

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama