Mgr. Ondřej Mrázek

  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,34. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.05.2014 11:18:37

Babiš, čeština a puberta TOP 09

Babiš, čeština a puberta TOP 09

Další trapas zažila slavná česká Poslanecká sněmovna. Poslanci z opoziční strany TOP 09 si zřejmě z nedostatku čehokoli lepšího na práci zasedli na ministra financí Andreje Babiše a začali ho urážet kvůli tomu, že je původem Slovák.

 Jejich rádoby vtipné poznámky však pobavily nejspíš pouze kamarády straníky z TOP 09. Všem ostatním přišly po právu trapné. Zvláště od členů neslavně proslulé partaje, jejíž nedávné vládnutí skončilo pořádným fiaskem. A jejímuž předsedovi, hraběti Schwarzenbergovi, je rozumět nesrovnatelně hůř než Andreji Babišovi. Prznění češtiny ve sněmovně je totiž bohužel na denním pořádku.

Aby bylo jasno, nejsem obdivovatelem politického stylu pana Babiše. Nepatřím k těm, které dojalo, že rozdával v pražském metru koblihy, ani mě neuhranula jeho představa, že je skvělé řídit stát jako firmu. To je ostatně pěkná hloupost, srovnatelná s památnou výzvou úplně, ale úplně rozesmátého otce Velké tunelizace Václava Klause, aby lidé vystěhovali knihovny na balkony a udělali si doma firmu. Na druhou stranu je ale vrcholně trapné veřejně šikanovat někoho jen kvůli tomu, že je původem Slovák a „neumí česky“. To by člověk čekal spíše od puberťáků na zvláštní škole než od poslanců konzervativní politické strany.

Tím spíš, že se Babiš několikrát - na české politické poměry nezvykle pokorně - vyjádřil v tom smyslu, že na zdokonalení své češtiny usilovně pracuje. O tom, že dokáže mluvit srozumitelně, mimochodem svědčí nejlépe vysoké volební preference jeho hnutí ANO.

Poslanec za TOP 09 Daniel Korte, který se ve sněmovně spíše než návrhy důležitých zákonů a pracovitostí proslavil svými nepříliš vtipnými zpívanými projevy, doslova prohlásil, že „hatmatilka, kterou mluví pan Babiš, se českému jazyku blíží jen velmi vzdáleně“. Snad chtěl být zase za šaška, nicméně slovosled jeho promluvy budí spíše podezření, že ani s jeho češtinou to nijak zvlášť valné není, když mu slovní spojení „vzdáleně se blížit“ připadne úplně normální. Přesto demonstrativně – s dramatickým máchnutím rukou směrem k Babišovi - požádal předsedu Sněmovny, aby Babišovy projevy byly tlumočeny do spisovné češtiny. Předseda to naštěstí odmítl a dalšímu umocňování trapasu zabránil.

A nebylo by to TOP 09, aby trapnou situaci nevyužil k exhibici šéf jeho poslanců Miroslav Kalousek, který se začal do Babiše nevybíravě navážet svým typickým způsobem.

Poslanci strany TOP 09, o které si i vrabci na střechách malostranských domů cvrlikají, že vznikla hlavně kvůli prosazení církevních restitucí, se v parlamentu chovají jako agresivní křupani. Jakoby chytáním kolegů za slovíčka zaháněli nudu a neměli jako poslanci placení z našich daní nic užitečnějšího na práci. Na druhou stranu můžeme být ještě rádi, že se do hádky o čistotu češtiny nevmísil stranický šéf Schwarzenberg. To už by se mohl slavný český parlament rovnou přejmenovat na Cirkus Humberto.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama