MUDr. Lubomír Nečas

  • SPOZ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

13.05.2014 11:04:00

Představitelé kraje uctili památku obětem vypálení osady na Vařákových pasekách.

Představitelé kraje uctili památku obětem vypálení osady na Vařákových pasekách.

Lačnov

V neděli 4. května si zástupci senátu České Republiky, poslanecké sněmovny, starostů přilehlých obcí a široká veřejnost připomněli smutné 69. výročí vypálení Vařákových pasek.

Za Zlínský kraj přišel uctít památku zemřelých pasekářů i náměstek hejtmana MUDr. Lubomír Nečas a předsedkyně výboru Milena Kovaříková. Všichni zúčastnění vzdali holt obětem položením kytic k pomníku za doprovodu smutečních pochodů a čestné stráže z Klubu vojenské historie Valašské Meziříčí a SDH Lačnov. Pietní akt zahájila mše svatá celebrována  Valašskoklobouckým farářem P. Mgr. Karlem Janíčkem, dechová hudba Lačnovjanka a Vojenská dechová hudba Olomouc.  

 V květnu roku 1945 zaútočila jednotka SS na osadu, kde vypálila osm chalup, dále šest lidí bylo mučeno a následně zastřeleno. Ostatní byli bosí hnáni do Valašské Polanky, kde na přímluvu farské hospodyně byli propuštěni. Od roku 1950 na pasekách nikdo nežije.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama