Ing. Bc. Miroslav Krejča, CSc.

ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,5. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.05.2014 18:03:00

Zamyšlení před volbami do EP – „Strukturální fondy EU a korupce“

Zamyšlení před volbami do EP – „Strukturální fondy EU a korupce“

Korupce je skutečnost, s kterou se potýká nejen ČR, ale i jakákoli další země bez ohledu na to, zda je či není členem EU.

. A inspirací pro tuto korupci nejsou jenom strukturální fondy a dotace EU, ale i jakékoli dotační tituly na národní úrovni či jakékoli jiné rozhodování. Korupce není produkt dnešní doby, provází lidstvo celou dobu jeho existence v různých formách a podobách.

Často zaznívá – zrušme dotace, odstraníme (či alespoň omezíme) korupci. Možná bychom tím skutečně omezili prostor pro korupční jednání, v žádném případě bychom ale korupci zcela neeliminovali. Postupně by se přesunula do jiných oblastí. Musíme tedy zaútočit na tuto mnohohlavou saň přímo, ne se snažit ji udolat pouze tím, že jí budeme brát potravu, v tomto případě dotace.

Senátní výbor pro záležitosti EU na své poslední dubnové schůzi projednal hned dva dokumenty, které se této problematiky týkají. První z nich byla „Dohoda o partnerství a přípravě na nové programové období 2014-2020“. Tento dokument stanoví cíle a priority pro efektivní využívání evropských strukturálních a investičních fondů za účelem naplňování strategie Evropa 2020 na základě definovaných priorit České republiky. S paní ministryní Evou Jourovou jsme v rámci tohoto bodu diskutovali i otázku korupce při využívání evropských fondů na projekty v České republice. Druhým z dokumentů pak byl dokument Komise určený radě a Evropskému parlamentu „Zpráva o boji proti korupci v EU“. V komplexním usnesení, které k tomu náš výbor přijal a postoupil plénu Senátu, konstatujeme pak především nekonkrétnost a tím i určitou bezzubost tohoto materiálu. Korupce má jak národní, tak evropský rozměr.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama