Olga Havlová

  • Úsvit
  • Jindřichov
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.06.2014 14:09:18

600 miliónů pro Bakalu nebude stačit

600 miliónů pro Bakalu nebude stačit

Dnes má vláda podepsat dohodu se společností NWR., která je majoritním vlastníkem společnosti OKD, a.s. o udržení těžby na dole Paskov do roku 2017.

Na tomto dole pracuje 1800 horníků, kteří by v případě ukončení těžby skončili na dlažbě. Dohoda má těmto lidem po ukončení těžby pomoci 600 milióny Kč ze státního rozpočtu.

Tak jako vše, co se točí okolo aktivit pana Bakaly, má tato smlouva mnoho „ale“. Podle Petra Jonáka z NWR o konečném řešení dolu rozhodne vývoj ceny za každou prodanou tunu. „Pokud by tři po sobě jedoucí kvartály byla tato cena 110 dolarů, dohoda padá. Případně bychom byli důl nuceni zavřít,“ vysvětlil.

Kéž by to bylo jediné riziko. Další problémy má mateřská společnosti NVR Amsterodam, která má dluhy ve výši 20 miliard korun. V okamžiku krachu této společnosti už nemluvíme jen o 1800 lidech na Paskově, ale o téměř dvanácti tisíc hornících OKD v České republice a možná třiceti šesti tisíc lidí, kteří jsou na OKD přímo či nepřímo závislí. Opakuje se scénář, že dokud je těžba uhlí v ČR zisková, plynou peníze do soukromých kapes několika málo vyvolených a jakmile nastane problém, soukromé kapsy se zavírají. Rovněž pan Bakala věší všechny své společenské závazky na krk zbídačeného českého daňového poplatníka.

Tento problém chceme řešit miliony ze státní kasy. Kolik nás to bude stát celkem, až hornictví v ČR zkrachuje? Toto se může odehrát v brzké době, vzhledem k tomu že v jeho čele lidé, kteří dbají pouze a jenom na maximalizaci svého osobního zisku. Kromě sebe nehledí na nic a na nikoho.

Šest set miliónů korun je jen plivnutí do moře a v horším případě nás čekají náměstí plná demonstrujících horníků, kteří nebudou schopni uživit své rodiny a budou se ptát, kam se poděly všechny ty zisky z "lepších časů". Sociální dávky zatíží značným způsobem státní rozpočet a daňový poplatníci bude jen platit a platit.

Pan Bakala tyto následky nijak nepocítí, protože rabování dolů a vyvádění zisků pryč z OKD ho slušně zajistilo až do konce života.

Možným řešením je zvýšit poplatek z vytěženého nerostu u hnědého uhlí. Tyto povrchové doly jsou dnes extrémně ziskové, ale vzhledem k malému zdanění putují zisky k zahraničním majitelům. Přitom se jedná o naše národní bohatství. Proto navrhuji zvýšit poplatek z vytěženého nerostu a peníze přesměrovat na zabránění negativních dopadů na Ostravsku, kde ani současné vedení Moravskoslezského kraje nemá jasnou koncepci, co si s propuštěnými horníky počít.

Několikrát jsem upozorňovala na to, že situace v OKD je tikající časovaná bomba.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama