Mgr. Juraj Thoma

  • BPP
  • České Budějovice
  • územní plánování
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,6. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

11.06.2014 17:22:27

Hazard dokáže být i zbraní, která zabíjí,

Hazard dokáže být i zbraní, která zabíjí,

Občané pro Budějovice hazard do města nepustí

Hnutí Občané pro Budějovice zásadně nesouhlasí ani s dílčím povolením hazardu na území města. Návrh na stanovení pěti míst, na nichž by mohly být provozovány sázkové hry, loterie a jiné podobné hry, předložil dnes radě města náměstek primátora Miroslav Joch (ČSSD). Jak vyplynulo z důvodové zprávy, učinil tak na základě žádosti Unie herního průmyslu ČR, která rovnou zpracovala i návrh nové obecně závazné vyhlášky, upravující podmínky pro možný návrat hazardu do města. Stávající a dosud platná vyhláška, kterou českobudějovické zastupitelstvo schválilo v prosinci 2011, totiž všechny druhy hazardu na území města zakazuje.

„S návrhem o umožnění provozování hazardu v našem městě nelze souhlasit hned z několika důvodů. Pomineme-li fakt, že unií vypracovaný návrh nové vyhlášky je z právního hlediska v řadě případů chybný a nepřesný, pak musíme trvat na dodržování koaliční smlouvy, v níž jsme se i s ČSSD jasně dohodli, že hazard v Budějovicích nechceme. Argument, že jeho zákazem přichází město o peníze na základě odvodů z provozování výherních hracích přístrojů, loterií a jiných podobných her, je sice pravdivý, ale v konečném důsledku lichý. Je přece všeobecně známé, jaké důsledky pro společnost představuje gamblerství, kam až vede patologické hráčství často spojené s trestnou činností a jak neblaze se to odráží na životě tímto jevem postižených rodin a dětí. Vždyť kdybychom vše měřili jen finančním ziskem, pak bychom mohli začít horovat třeba i za prodej alkoholu a cigaret mladistvým anebo volný prodej zbraní. Ostatně není to příměr nadsazený, neboť hazard dokáže být i zbraní, která zabíjí,“ řekl českobudějovický primátor Juraj Thoma.

Návrh nové vyhlášky měl umožnit provozování hazardu na pěti českobudějovických adresách. Jedná se o hotel Grand, obchodně společenské centrum IGY a objekty v Rudolfovské, Lannově a Dlouhé ulici. Městská rada však návrh neschválila. Zástupci HOPB hlasovali proti, podporu získal pouze u tří koaličních radních.

Podle Juraje Thomy vedou k posílení městské pokladny mnohem snazší cesty. 

„Při zadávání veřejných zakázek jsme přistoupili k maximální možné otevřenosti, kdy kdokoli může kontrolovat na webových stránkách města celý proces každé zakázky, tedy od jejího zadání, přes vyhodnocení, uzavření příslušných smluv až po samotnou realizaci. Zavedli jsme i elektronické aukce a spojování zakázek na služby jak pro magistrát, tak i pro obchodní a příspěvkové organizace města. Tato opatření vedla k tomu, že jen v loňském roce jsme na veřejných zakázkách uspořili 275 milionů korun. To je mnohonásobně více než eventuální příjmy z hazardu,“ dodal Juraj Thoma.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama