Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.06.2014 12:49:50

Ve Slaném probíhá konference „Otisk života v historických stavbách“

Ve Slaném probíhá konference „Otisk života v historických stavbách“

V úterý 17. června začala již 13. specializovaná konference stavebně historického průzkumu „Otisk života v historických stavbách“.

V kapli Zasnoubení P. Marie Vlastivědného muzea ve Slaném začala v úterý 17. června již 13. Specializovaná konference stavebně historického průzkumu „Otisk života v historických stavbách“. Konferenci konanou pod záštitou radního pro kulturu a památkovou péči Zdeňka Štefka pořádalo Sdružení pro stavebněhistorický průzkum, Vlastivědné muzeum ve Slaném, Archeologický ústav AV ČR, Fakulta architektury ČVUT, Filozofická fakulta Univerzity J. E. Purkyně a město Slaný. Mezi účastníky nechyběly ani hosté ze zahraničí.

„Oceňuji, že si organizátoři pro pořádání konference vybrali Středočeský kraj, protože kulturní dědictví kraje je mimořádné a otisky života v historických stavbách můžeme vidět takřka všude okolo nás.“ řekl radní Štefek, když představoval právě Středočeský kraj:  „Jsem rád, že v rámci exkurzí účastníci konference navštíví i buštěhradský hrad, tedy ne mediálně známější zámek, a že se budou v referátech věnovat i objektům, kterým se kraj snaží vdechnout život, třeba faře v Dolní Krupé.“

Zahajovací vystoupení měl také místostarosta města Slaný a ředitel Vlastivědného muzea.

Konference se tematicky věnuje proměnám používání staveb, tedy jejich druhým, třetím a dalším životem, v druhém tématu změnám původních záměrů, tedy konfliktu ambicí a reality. Třetí téma je věnováno provizorním úpravám, které se změnily v definitivní.

Čtvrté téma sleduje využití prostoru podle stop očazení, zaprášení, odření, poškrábání, zkrátka sleduje používání a opotřebení staveb. Páté téma konference má těžiště v graffiti, šesté hovoří o kvalitě a kvantitě použitých materiálů staveb. V sedmém tématu se bude hovořit o údržbách o opravách historických staveb, poslední téma bude věnováno katastrofám živelným i válečným a následným opravám.

Konference probíhá až do pátku 20. 6., kdy bude následovat exkurze do Panenského Týnce a obcí  Třebíz, Srbeč, Mšec, Smečno a Buštěhrad.

Jako tradičně bude z konferenčních příspěvků vydán i sborník.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama