PhDr. Ing. Mgr. Jan Hrnčíř, MBA, LL.M.

předseda SPD JmK
  • SPD
  • Jihomoravský kraj
  • poslanec
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,57. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.06.2014 16:47:00

Opět k církevním restitucím

Opět k církevním restitucím

Bývalá vládní koalice (TOP 09 a ODS) se dnes pokusila ve sněmovně o veto návrhu na prodloužení lhůty pro vyřizování výzev k vydání majetku podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi.

O církevních restitucích, které v pojetí zákona č. 428/2012 Sb., o majetkovém vyrovnání s církvemi, vlastně žádnými restitucemi ani nejsou, jsem již dříve psal. Dnes se ve sněmovně projednávala novela tohoto zákona, konkrétně návrh na  prodloužení lhůty pro vyřizování výzev k vydání majetku podle zákona o majetkovém vyrovnání s církvemi a náboženskými společnostmi. Opět se předvedla bývalá koalice, která se prostřednictvím poslance Laudáta, hystericky snažila o zamítnutí projednávání tohoto návrhu. Opět mě pánové z TOP 09 a ODS utvrdili v názoru, že jim opravdu nejde o spravedlivé vyrovnání se s církvemi. Celý návrh totiž spočívá v tom, že se prodlouží lhůta pro vyřizování požadavků na restituce majetku o pouhých 6 měsíců. Vzhledem k tomu, že se jedná o nevratné vydání lukrativního majetku České republiky za desítky miliard korun, tak je ostražitost naprosto na místě. Ovšem, partajníkům z ODS a TOP 09 se zřejmě dostatečná lhůta pro zodpovědné vyřizování těchto žádostí příliš nehodí. Působí to na mě dojmem, že nebylo pouhou náhodou nařízení reorganizace a sloučení Pozemkového úřadu s Pozemkovým fondem ve stejnou dobu, kdy měly tyto instituce rozhodovat o tak závažném rozdávání majetku. Toto právě prosadila stejná koalice, která se stejnou vehemencí protlačila zmiňovaný restituční zákon. Museli přece tušit, že za takové situace není možné se vyvarovat chyb a nejasností a nelze včas spolehlivě rozhodnout. Nebo právě o to šlo..?
Naštěstí se prozatím podařilo návrh na prodloužení lhůty schválit a přikázat výborům na projednání.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama