MUDr. Lubomír Nečas

  • SPOZ
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 1,09. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

26.06.2014 14:30:21

Svatodušní neděle patřila tradiční vlčnovské Jízdě králů.

Svatodušní neděle patřila tradiční vlčnovské Jízdě králů.

Vlčnov

Poslední květnový víkend se ve Vlčnově uskutečnila již tradiční jízda králů. Slavnostnímu pochodu obcí o Svatodušní neděli přihlížely stovky diváků. 

Vlčnovská jízda má více než dvousetletou tradici. Pro letošní rok se králem stal František Šobáň, který převzal královskou korunu od Ondřeje Darka Franty. Po pečlivých přípravách, obléknutí do ženského obřadního kroje, vyjel letošní král před polednem ze dvora královského dvoru do davu lidí.

Kromě samotného průvodu byl také pro návštěvníky připraven i bohatý doprovodný program. Jarmark, ukázka rukodělných prací a vystoupení Slovácké dechové hudby Vlčnovjanka, to vše byl jen zlomek toho, co již neodmyslitelně patří k jedné z největších folklorních akcí na Slovácku.

Mezi přihlížejícími mohli diváci zaslechnout i mnoho evropských jazyků. Slovenština, němčina i ukrajinština svědčí o významu celé akce.  Samozřejmě nechyběli ani zástupci z řad starostů okolních vesnic, ale také představitelé Zlínského kraje, jakým byl například i  náměstek hejtmana MUDr. Lubomír Nečas. „Vlčnovská jízda králů patří již neodmyslitelně k nejkrásnějším akcím v našem kraji. Proto si každoročně nenechám ujít tuhle slavnostní příležitost a báječnou atmosféru. Jsem také velmi rád, že Zlínský kraj podpořil tuto akci svou záštitou,“ prozradil krajský náměstek.

Vlčnovská jízda králů byla v roce 2011 zapsána do nehmotného dědictví lidstva Unesco. Kromě Vlčnova se tato specifická tradice udržuje také v Kunovicích, Hluku a Skoronicích na Slovácku.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama