doc. JUDr. Pavel Svoboda, Ph.D., D.E.A.

  • KDU-ČSL
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,15. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

07.07.2014 20:42:00

Mám radost, spojení politiky a evropské integrace z pohledu práva učím již 20let

Mám radost, spojení politiky a evropské integrace z pohledu práva učím již 20let

Pavel Svoboda byl zvolen předsedou Výboru EP pro právní záležitosti

České národní delegaci v poslaneckém klubu Evropské lidové strany se dnes podařilo obsadit důležitý post předsedy Výboru pro právní záležitosti. Stal se jím docent evropského práva na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, europoslanec KDU-ČSL Pavel Svoboda. Česká republika tak v podobě Pavla Svobody získala vliv a odpovědnost při utváření unijní legislativy. Pavel Svoboda byl do čela právního výboru zvolen dnes v odpoledních hodinách.

Poslanci právního výboru Evropského parlamentu výraznou měrou podílí na pomoci občanům Unie, protože odpovídá za právní předpisy v oblasti občanského práva a mezinárodního soukromého práva. Poslanci sledují souladu aktů Unie s primárním právem a dbají na dodržování zásady subsidiarity a proporcionality.

Jako výbor, který je příslušným výborem v záležitostech týkajících se práva obchodních společností, stojí v čele úsilí o usnadnění života firmám obchodujícím na vnitřním trhu. V popředí jeho zájmu je také konkurenceschopnost, a to zejména prostřednictvím široké diskuse o ochraně duševního a průmyslového vlastnictví, která v současné době probíhá.

Výbor je také zodpovědný za zjednodušení právních předpisů EU. Na agendě výboru jsou častá jednání týkající se poslanecké imunity poslanců. V nejbližší době bude výbor ověřovat pověřovací listiny poslanců po jejich zvolení a již tento čtvrtek bude zkoumat finanční údaje nových designovaných komisařů, kteří nahradí komisaře po zbytek jejich období do konce roku).

„Na práci ve vedení výboru se těším a jsem přesvědčen, že vzhledem ke svým zkušenostem a odbornosti mám pro tuto funkci odpovídající předpoklady. Ve funkci předsedy výboru se chci zaměřit mimo jiné na revizi „Nařízení o evropském řízení o drobných nárocích“, jehož podstatou je zjednodušení a urychlení přeshraničních řízení o sporech týkajících se tzv. drobných nároků. Zjednodušení přinese ve svém důsledku občanům a hlavně podnikatelům v ČR významné snížení nákladů řízení. Podle mého názoru bylo třeba reagovat na nerovnoměrné uplatňování tohoto právního nástroje ( zkracujícího délku řízení) , kdy v Bulharsku byly v roce 2012 podány pouze 3 návrhy za rok, zatímco ve Španělsku 1047,“ uvádí ke své nové funkci předsedy právního výboru Pavel Svoboda, který je docentem evropského práva a má za sebou zkušenost ministra vlády ČR.

„Cítím velkou radost, protože spojení politiky a evropské integrace z pohledu práva učím studenty na univerzitě jíž dvacet let. Tohle je přirozeným vrcholem mé práce,“ uzavírá Pavel Svoboda.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama