Ing. Anna Maclová

zastupitelka Královéhradeckého kraje
  • BPP
  • Královéhradecký kraj
  • krajská zastupitelka
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,59. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

20.07.2014 19:16:50

Lesní školky v rukou senátorů

Lesní školky v rukou senátorů

Do senátu míří zákon o dětské skupině, který legalizuje péči o děti mimo standardní předškolní vzdělávání.

Zákon předpokládá, že každý, kdo bude poskytovat pravidelnou péči o předškoláky, bude povinen registrovat dětskou skupinu na ministerstvu práce a sociálních věcí a splňovat zákonem vymezené povinnosti, mimo jiné dodržovat předepsané hygienické a technické normy. Vzhledem k tomu, že tyto se vztahují k bytům a obytným místnostem, tak ze systému vyčleňují lesní školky, jejichž téměř všechny aktivity probíhají venku v přírodě. Původně se zdálo, že zákon přinese rodinám další alternativu mírnící nedostatek míst v mateřských školách. V případě schválení zákona v navrhovaném znění však hrozí zánik 120 zařízením, které navštěvuje přibližně 2 500 dětí. Mluví se o ročním přechodném období, ve kterém se má diskutovat o mateřských centrech a také o další existenci lesních školek a jejich možném zařazení do systému mateřských škol. Rozhodně je to dobrý nápad, ale jak se pak tato zařízení budou mít povinnost vypořádat s normami pro mateřské školy? Nešlo by tuto myšlenku dotáhnout již nyní nebo registraci dětských skupin do vyřešení postavení mateřských center a lesních školek pojmout prozatím jako dobrovolnou? 
Být senátorkou, rozhodně hledám řešení, jak zařadit lesní školky do systému předškolního vzdělávání jako mateřské školy.
A. Maclová
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama