Bc. Zuzana Kocumová

  • BPP
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,11. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.08.2014 18:16:00

Čí je téma zdravotnictví a modernizace Krajské nemocnice Liberec?

Čí je téma zdravotnictví a modernizace Krajské nemocnice Liberec?

Každý třetí člověk se prý za svého života setká s rakovinou. Kde vám poskytnou pomoc? S největší pravděpodobností v onkocentru liberecké nemocnice.

Stane se vám těžký úraz. Kam vás převeze vrtulník? Do traumacentra Krajské nemocnice Liberec. Někdo z vašich příbuzných dostane srdeční infarkt, případně mozkovou mrtvici. Kde vám pomohou? V kardiocentru nebo neurocentru, opět v liberecké nemocnici.

To vše jsou špičková centra, která jako jediná v celém Libereckém kraji poskytují vysoce specializovanou péči. Navíc, pokud jste z Liberce, tak do liberecké nemocnice zamíříte i s jakýmkoliv jiným, „běžným“ zdravotním problémem.

Lékaři přitom celé roky upozorňují, že na další rozvoj, který by sledoval moderní trendy a vědecký pokrok, chybí při současném uspořádání potřebný prostor. Její rozsah i kvalita už dávno předehnaly prostorové možnosti současných budov nemocnice. A to nemluvím o základních problémech, jako jsou neexistence centrálního příjmu a nedostatek parkovacích míst. A tak se hledají zdroje, které by s financováním modernizace nemocnice mohly pomoci. Jednou z hlavních možností by mohly být peníze z fondů Evropské unie, o jejichž využití v Liberci se nyní jedná.

Kdo by měl mít na modernizaci zájem? Samozřejmě my všichni, kteří jsme již služby nemocnice využili, nebo je předpoklad, že je v budoucnosti využijeme. Téma zdravotnictví není „politicky“ vlevo ani vpravo, není to (doufám!) jen téma Změny pro Liberecký kraj nebo kohokoliv jiného. Asi nikoho z nás nebude zajímat, jestli je to nemocnice krajská, městská, kdo zodpovídá za resort zdravotnictví, ale bude pro nás podstatné, jakou péči nemocnice poskytuje.

Rozhodující bude, jestli se téma zdravotnictví, nebo přímo modernizace nemocnice ocitne mezi prioritami, na které bude možné peníze z fondů využít. Proto mě velmi překvapilo, když hnutí Starostové pro Liberecký kraj (SLK) ohlásili svůj pohled na dotační priority v Liberci a téma zdravotnictví vůbec mezi své priority nezařadilo. Dokonce to bylo snad jediné téma, které vyšlo z analýzy problémů území a které je zároveň možné je řešit pomocí dotací z Evropské unie,
ale Starostové je mezi svými prioritami vynechali!. Doufám, že bylo vypuštěno náhodou, ale přiznám se, že mě to překvapilo a zaskočilo.

Mrzí mě, že ani výměna názorů s volebním lídrem Starostů, Michalem Hronem, mě neuklidnila. Modernizace liberecké nemocnice prý není starostí Liberce, protože ji většinově vlastní Liberecký kraj. Takže ji mají prosazovat jeho zástupci. Ano, kraj se stará, ale svůj díl odpovědnosti musí převzít i město Liberec. Jednak nemocnici vlastní spolu s krajem, navíc město Liberec bude tím, kdo bude mít hlavní slovo při rozhodování o dotačních prioritách při rozdělování prostředků z fondů EU v dalších letech v rámci nastavených pravidel.

Podstatné je, aby se při rozdělování dotací myslelo nejen na silnice a tramvaje, ale i na další oblasti života ve městě, kam patří i investice do zdravotnictví. Zdravotní zařízení sice nevyužíváme každý den tak jako silnice či chodníky, ale o to důležitější jsou chvíle, kdybychom dali vše za to, aby nám či našim blízkým byla poskytnuta ta nejkvalitnější lékařská péče, odpovídající možnostem 21. století. A na to musíme myslet už dnes, my všichni, ať už volíme nebo reprezentujeme jakoukoliv politickou stranu.

Bc. Zuzana Kocumová
statutární náměstkyně hejtmana LK
pro resort zdravotnictví, tělovýchovy a sportu

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama