PhDr. Miloslav Ransdorf, CSc.

Miroslav Ransdorf zemřel 22. ledna 2016 v Praze
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 4,03. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.08.2014 13:20:38

Zákony proti terorismu v USA

Zákony proti terorismu v USA

Mohl byste čtenářům PL napsat něco o zákonech proti terorismu, přijatých po 11. září v USA, a jak se dotýkají svobod občanů?

        Před několika měsíci mě čtenář tirhonza požádal, abych napsal pár informací o tom, jak se protiteroristické zákony v USA dotýkají svobod občanů, a já jsem mu to přislíbil. Bohužel jsem na to v hektických volebních a povolebních dobách pozapomněl, za což se omlouvám.                                            
        Omezování občanských práv je spojeno s tématem boje proti terorismu, kdy začala být omezována autonomie privátní sféry a zvětšilo se množství legálně zaváděných odposlechů. To vše inicioval  Attorney General John Ashcroft, údajně hluboce věřící muž, který zavedl, že pracovní den začínal na ministerstvu modlitbou.
         Když jsem byl v roce 2003 ve Spojených státech, velmi nemile mě překvapilo, že se bezpečnostní složky zajímaly o to, co čtou a vypůjčují si studenti z jinak skvěle fungujících a obdivuhodných knihoven.                                      John Ashcroft přehlížel také nárůst mučení při výsleších (po rouškou boje proti terorismu), což vzbudilo pozornost kongresmanů. Na C-SPAN 3 (vynikající televizní kanál s politickými debatami) jsem sledoval debatu o zneužívání mučení. Vůbec nechápu, proč USA jako jediný velký západní stát dodnes nepodepsaly a neratifikovaly smlouvu o zákazu mučení z roku 1958. A přes všechny tlaky z domova i ze zahraničí to ani v dohledné době udělat nehodlají.                                            
        John Ashcroft byl bojem proti terorismu posedlý a demonstroval to i při návštěvě Prahy. Mnohokrát lhal ve věci hrozby teroristického útoku a zbraní hromadného ničení, což měl společné i s dalšími členy Bushova týmu. V Bruselu jsem viděl například Paula Wolfowitze a měl jsem možnost s ním krátce mluvit. Osobně mu nevěřím ani slovo (je to muž, který hned po 11. září 2001 zajel za Bushem juniorem do Camp Davidu a přemluvil ho k invazi do Iráku). A John Ashcroft byl televizí CBS označen za člověka, který mění ministerstvo spravedlnosti v ministerstvo strachu (ministry of fear). 
         Kdo by si myslel, že se tyto věci týkají pouze Spojených států, tak se mýlí, protože evropské země sice konvenci zákazu o mučení podepsaly, ale vyšetřovny CIA byly a v mnoha případech ještě jsou po celé Evropě (v EP k tomu vznikla vyšetřovací komise). Tzv. boj proti terorismu je všude na západě záminkou pro špiclování lidí a narušování soukromí. Nedávný skandál kolem NSA (National Security Agency), který vyvrcholil odposloucháváním evropských politiků včetně Angely Merkel, je snad zbytečné připomínat.

 


Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama