Vojtěch Mišičák

Solidarita, ekologie, demokratický socialismus!
  • Levice
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,71. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

24.08.2014 21:36:50

Projev senátorky Parlamentu ČR, RNDr. Marty Bayerové, v Holíči

Projev senátorky Parlamentu ČR, RNDr. Marty Bayerové, v Holíči

Projev senátorky Parlamentu ČR, RNDr. Marty Bayerové, na setkání na moravsko - slovenském pomezí v Holíči.

Vážení přátelé, soudružky a soudruzi,

Dnes se zde scházíme pod heslem „Vaše hranice naše národy nerozdělí“. Ti, kteří se neustále ohánějí odkazem prezidenta Masaryka, na toto heslo na začátku devadesátých let pozapomněli. V zájmu kapitálu rozbili československou federaci. Mnoho rodin na moravsko - slovenském pomezí rozdělily tyto hranice dvou národů, které mají k sobě nejblíže.

Naše národy byly rozděleny v minulosti ještě jednou. V roce 1939 se postavil do čela klerofašistického státu římskokatolický kněz Josef Tiso. Jeho „soukmenovci“ dnes u nás žádají majetky a peníze od státu v církevních restitucích. Vím, že mezi věřícími jsou ve většině poctiví a slušní lidé, což se nedá bohužel říct o některých výše postavených církevních představitelích.

V roce 1944 prokázal slovenský národ velké hrdinství. Pod vedením KS Slovenska, které bylo nuceno pracovat v ilegalitě, vypuklo Slovenské národní povstání. Dnes, kdy si pravicoví politici i někteří novináři dovolují srovnávat reálný socialismus s dobou okupace nacistickým Německem, je připomínání tohoto hrdinství stále velmi aktuální. Nedovolme znevažování protifašistického odboje, chraňme odkaz komunistů - antifašistů proti vládnoucí moci!

Ať žije vzájemnost našich národů, ať žije odkaz Slovenského národního povstání! Čest naší společné práci.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama