ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,72. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

29.08.2014 11:33:39

Spolupráce s druhou nejsilnější ekonomikou světa je pro kraj důležitá

Spolupráce s druhou nejsilnější ekonomikou světa je pro kraj důležitá

Hejtman představil Moravskoslezský kraj na Čínském investičním fóru

Potenciál Moravskoslezského kraje včera (28. 8.) prezentoval hejtman Miroslav Novák na China Investment Foru 2014 na Pražském hradě, kde se setkali hosté z čínských provincií a zemí střední a východní Evropy. Vyjádřil zde také podporu Memorandu o založení Asociace guvernérů provincií Čínské lidové republiky a reprezentantů regionů zemí střední a východní Evropy, které bylo včera podepsáno, a na jehož prezidenta za Českou republiku byl nominován.

Organizátory China Investment Fora 2014, které se konalo společně s akcí Local Leders Meeting 2014, jsou Ministerstvo vnitra České republiky, Sekretariát pro spolupráci Číny a zemí střední a východní Evropy a Smíšená česko-čínská komora vzájemné spolupráce. Hlavním tématem letošního ročníku je regionální spolupráce mezi Čínou a zeměmi střední a východní Evropy. Čínské investiční fórum je příležitostí pro navázání či prohloubení spolupráce zemí v oblastech cestovního ruchu, kultury, školství, ale také návrhů možností dalšího rozvoje vzájemných vztahů.

„Spolupráce s druhou nejsilnější ekonomikou světa je pro náš kraj důležitá. Česká republika je výrazně orientovaná na evropský trh, nicméně trh čínský představuje velký potenciál,“  řekl hejtman Moravskoslezského kraje Miroslav Novák. Na mítinku představil mimo jiné průmyslové zóny v Moravskoslezském kraji, které jsou připraveny pro vstup dalších investorů i turistické atraktivity, které stojí za to vidět. „I když jsme krajem s dlouhodobou průmyslovou tradicí, postupně využíváme areály, které ztratily své původní využití. Investorům tak můžeme nabídnout řadu připravených strategicky umístěných zón i příspěvky na vytvoření pracovního místa, nákup technologií i možnost „daňových prázdnin,“ sdělil hejtman Miroslav Novák. Dodal, že Moravskoslezský kraj nabízí mimo jiné propracovaný systém vzdělávání v technických oborech, výbornou dopravní dostupnost i strategickou polohu kraje mezi Slovenskem a dynamicky se rozvíjející polskou ekonomikou. To vše by mohlo do kraje přilákat investory například k výstavbě moderního česko-čínského technologického parku, který by v regionu nastartoval ekonomiku a podpořil vznik pracovních míst.

Hejtman Miroslav Novák v minulém roce podepsal Memorandum o dalším rozvoji spolupráce mezi provincií Jiangsu v Čínské lidové republice a Moravskoslezským krajem. Podpis memoranda navazoval na jednání, která hejtman absolvoval s nejvyššími představiteli provincie, a na jeho účast na čínském investičním fóru China Investment Forum 2013 v Praze.

„Zástupci Čínské rady pro podporu mezinárodního obchodu nás během návštěvy ČLR informovali, že obchodní obrat provincie Jiangsu se zahraničím loni dosáhl 550 miliard dolarů. Česká republika si z toho „ukrojila“ pouhé dvě miliardy. Takže je tady velký potenciál pro růst obchodní výměny a spolupráci. V Číně mají například dobré jméno české průmyslové výrobky - především obráběcí stroje - z padesátých až šedesátých let. Protože v čínských firmách probíhá modernizace a potřebují kvalitní stroje, rýsují se reálné možnosti, jak této dobré pověsti využít a potvrdit ji v praxi,“ dodal hejtman Miroslav Novák.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama