Jiří Robinson Roup

Hodnota našich cílů, se odvíjí od použitých prostředků.
  • BPP
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,35. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

12.09.2014 15:26:59

Čpavek v Trutnově unikl do ovzduší, evakuace se nekonala

Čpavek v Trutnově unikl do ovzduší, evakuace se nekonala

Mají nás naši volení představitelé informovat o podobných událostech, jako byl únik čpavku ze zimního stadionu v Trutnově? Nebo je lepší, když nám nic neříkají?

Stalo se to krátce před půlnocí, dne 25.8. 2014. Ti, kdo měli v Trutnově, ve čtvrti na Kryblici v noci otevřená okna, mohli ucítit nezaměnitelný pach čpavku.

facrek

 

Někteří odvážlivci se vydali se šátky přes ústa na průzkum, aby zjistili, co se vlastně děje. Bylo jim doporučeno, vrátit se domů s vysvětlením, že se jedná o únik čpavku.

Čpavek neboli Amoniak - NH3  je bezbarvý plyn s pronikavým zápachem, dráždí dýchací cesty a způsobuje pálení v krku a v očích. Delší pobyt ve vyšších koncentracích přináší nebezpečí podráždění dýchacích orgánů, může dojít k otoku plic a poškození očí. Nadýchání plynů vysoké koncentrace může být smrtelný.

Čpavek unikl díky technické závadě ze strojovny zimního stadionu a rychle se šířil Trutnovem. Okolnosti nehody, která se naštěstí pravděpodobně obešla bez nějakých vážnějších zdravotních důsledků, jsou podivuhodné především proto, že o nich až dodnes veřejnost nebyla informována. Nejen o tom, že čpavek unikl, ale ani co bylo příčinou a jakým způsobem chce město v buoucnu zamezit podobným nehodám.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Ilustrační záběry

Photo Credit: charlottefire via Compfight cc

Abychom si udělali představu, co se vlastně na Kryblicích odehrálo, kontaktovali jsme mluvčí HZS por. Bc. M. Žahourkovou. Ta nám sdělila následující:

“Jednalo se o únik čpavku ze zimního stadionu. Hasiči v dýchacích přístrojích provedli měření pomocí speciálních přístrojů na zjištění koncentrace amoniaku v ovzduší. Hodnoty naměřené v okolí zásahu nebyly zdraví ohrožující pro obyvatele, proto nedošlo k žádné evakuaci. Byla vytyčena nebezpečná zóna, dále hasiči vstoupili do strojovny a uzavřeli příslušné armatury, ze kterých kvůli technické závadě došlo k úniku. Následně byli zasahující hasiči dekontaminováni. Místo bylo předáno pracovníkovi údržby zimního stadionu. Na místě zasahovali profesionální hasiči z Trutnova.”

Nabízí se jednoduchá otázka. Mají nás naši volení představitelé informovat o podobných událostech, nebo je lepší, když nám nic neřeknou?

Tu filmovou scénu z Matrixu si možná pamatujete. Neo (Keanu Reeves)  dostane na vybranou mezi červenou a modrou pilulkou. Modrá mu umožní dál vést svůj život tak jak ho zná, tedy spíše  verzi života, o které je přesvědčený, že je jediná možná, že je skutečná byť už tuší, že je to pouze přelud, neboli život v digitální iluzi.

Červená pilulka mu naopak pomůže probudit se do skutečného života, který je sice těžší, nepříjemnější a nebezpečnější, ale je skutečný.

Jakou pilulku si vybrat? Už brzo se budeme zase rozhodovat...

2540057217_afb1fb81f0_b
Photo Credit: rcrowley via Compfight cc


zdroj: Trutnovak.cz

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama