MVDr. Josef Řihák

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,26. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

15.09.2014 15:16:09

Semináře proti kyberšikaně sklízí na školách velký úspěch.

Semináře proti kyberšikaně sklízí na školách velký úspěch.

Před pár dny proběhl jubilejní čtyřicátý seminář pro středočeské školy a jejich žáky na téma účinné obrany proti kyberšikaně. Projekt “Bezpečně na internetu” prosadil senátor Josef Řihák již během svého působení v čele Středočeského kraje.

Pane Řiháku, proč jste se rozhodl pro tento typ akce?

Jako typický průměrný uživatel internetu dnes a denně sleduji, jak je internet vedle své nenahraditelné informační ceny zneužíván pro anonymní manipulativní reklamu, vylákávání osobních údajů, prezentaci nevhodných společenských návyků, nemluvě o “finančních” svodech ke gamblingu, různým úvěrům a nebezpečným půjčkám všeho druhu. Tyto neduhy internetu jsou obzvláště nebezpečné pro naše děti. Rozhodl jsem se, že v rámci Středočeského kraje nastartujeme projekt “Bezpečně na internetu” pro všechny základní, učňovské a střední školy v našem regionu. Hlavním cílem je co nejvíce ochránit naše děti a dospívající mladé lidi před nebezpečnými svody anoanymního internetového prostředí a naopak je naučit využívat užitečné stránky internetu ke svému osobnímu úspěchu, budoucí profesi a plnohodnotnějšímu životu

Jaká byla reakce škol?

Jakmile jsme vyvěsili nabídku tohoto speciálního semináře a oslovili naše středočeské školy, byl zájem okamžitý a nečekaně obrovský. Všech původně plánovaných 40 seminářů bylo obsazeno během několika dnů. Navíc registrujeme skoro třicet škol, které by stály o pokračování. Řada škol se také spojila a na seminář se přihlásila společně, aby bylo více šancí zúčastnit se pro větší počet dětí. Zpětná vazba od pedagogů, dětí, ale i jejich rodičů je úžasná – řada rad se navíc přenesla do výuky, například do informatiky, ale i občanky a výuky finanční gramotnosti. Mnohé rady ze semináře využívají i rodiče a prarodiče žáků, z čehož máme velkou radost.

Co se děti na semináři dozvědí?

Všichni účastníci vedle proškolení dostanou stručnou a velmi praktickou brožuru, v níž je řešena problematika kyberšikany a další internetová rizika nejen z technického, ale i psychologického hlediska. Součásti jsou také rady, jak se preventivně vyhnout rizikům kyberšikany, jak ji v zárodku rozpoznat a především jak jí skutečně účinně čelit.

Plánujete v akci dál pokračovat?

Jednoznačně ano. Pokud dostanu od voličů podporu, velice rád bych tento seminář přenesl i do Přibrami a širokého okolí, pro všechny občany, kteří o něj budou mít zájem – tedy nejen pro žáky, ale i pro maminky s dětmi a naše seniory. Chci, aby byl seminář zdarma a průběžně k dispozici, aby byli naši občané ve skutečném elektronickém bezpečí. Na tento speciální seminář bych chtěl navázat i bezplatným právním a sociálním poradenstvím, kurzy finanční gramotnosti a zdarma poskytovanou právní ochranou proti tzv. šmejdům.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama