Jan Beneš

Kandiduji do zastupitelstva města Třemošná
  • KSČM
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 2,18. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

30.09.2014 22:26:41

Tisková konference Městského výboru KSČM v Plzni ke komunálním a senátním volbám

Tisková konference Městského výboru KSČM v Plzni ke komunálním a senátním volbám

Ve čtvrtek, dne 25. září 2014, proběhla v sídle Městského výboru KSČM Plzeň tisková konference. Čelní kandidáti plzeňské KSČM přestavili hlavní body programu a svou vizi o fungování města a obvodů pro následující 4 roky.

Podle jedničky na kandidátce KSČM do zastupitelstva statutárního města Plzeň Ing. Václava Štekla bude KSČM po volbách usilovat o poměrné zastoupení politických stran v orgánech města. Z vlastního programu patří k nejdůležitějším bodům snaha zabránit prodeji městských společností – např. teplárna, dostupné bydlení – podpora malometrážních bytů a zřízení domu pro seniory nejpravděpodobněji na Slovanech. Z kapitoly doprava podpoří zvolení zastupitelé za KSČM například prodloužení tramvajové trati č. 4 na Borská pole a dostavbu druhé etapy západního okruhu. KSČM je také zásadně proti zvyšování daně z nemovitosti, která by už pro některé obyvatele mohla být neúnosná.

Dlouhodobou prioritou komunistického programu je také potírání heren s automaty. Na rozdíl jiných stran nenabízí KSČM nereálná populistická řešení. Z heren plynou do rozpočtu obvodů nemalé prostředky a ty je třeba je postupně nahrazovat „čistějšími“ příjmy a hazard utlumovat postupně. Není to jediný líbivý, leč bez následků neproveditelný slib politických konkurentů, kterých se KSČM vyvarovala.

Podle Štekla je také třeba myšlenka MHD zdarma doslova „totální populismus“. Samo o sobě je sice možné, ale bylo by třeba doplnit z jakých prostředků by město ztráty Dopravního podniku města Plzně zafinancovalo. Jsou to spojité nádoby a občanům by se muselo ukrojit z jiné oblasti rozpočtu. Pokud by nedošlo k omezení dopravní obslužnosti jednalo by se o částku kolem 300 milionů. Reálné by podle KSČM bylo znovuzavedení bezplatného jízdného pro dárce krve, kteří jsou nositeli zlaté Jánského plakety a zvýhodnění jízdného pro děti. Tyto úpravy by rozpočet města měl bez problémů unést.

Právě rozpočet města Plzně se stal dalším okruhem debaty. Zastupitelé za KSČM většinu rozpočtů stávající koalice nepodpořila. Podle Jany Bystřické především, proto, že má KSČM jiné priority a navržené rozpočty nedostatečně pokrývali například sociální oblast. Právě tam KSČM ráda dostala více prostředků, pro bezhlavé škrty není důvod. Informace o rozpočtu statutárního města Plzeň doplnili Václav Štekl. Plzeň má dluhy, ale půjčky byly využity na vodohospodářskou infrastrukturu. Splátky sice zatěžují město, ale město rozhodně není v žádné neřešitelné situaci. Přesto jako příklad lepšího hospodaření zmínil Plzeňský kraj, vedený koalicí ČSSD a KSČM, který žádné dluhy nemá.

Další věc, kterou se KSČM pokusí po volbách napravit jsou zanedbané investice na malých okrajových obvodech Plzně. Zde jsou ve špatném stavu především vodovody a kanalizace. KSČM chce podle slov svých leaderů dopřát těmto obyvatelům stejný komfort jaký mají obyvatelé velkých městských částí.

Podobné problémy jako magistrát, řeší také obvody. Vedoucí kandidát KSČM v obvodu Slovany a jeho současný zastupitel Karel Kvit zmínil jako velké téma bezdomovectví, či zákaz již zmíněných heren. Na zajištění důstojného života se Kvit zaměřuje také ve svém programu do Senátu ve kterém se na podzim rovněž pokusí získat mandát.

Jednička pro obvod Plzeň 1 Václav Heřman se domnívá, že obvody by měli vyjít vstříc organizacím pracujícími s mládeží. Více by také měli využívat veřejně pospěšné práce pro nenaměstnané. Lze tím nejen ušetřit za řadu služeb, ale pomůže se také lidem bez práce. Lochotín podle něj potřebuje také ulevit v zatížení dopravou. Podporovat je třeba jak už zmíněný západní okruh, ale také dokončit silnici I/20 z Jateční ulice a zahájit výstavbu obchvatu Roudné. To by zajistilo nejen obsluhu Fakultní nemocnice, kam není pro sanitky záchranné služby ve špičce vůbec jednoduchá projet. I pro další složku integrovaného záchranného systému – Hasičský záchranný sbor, který má hlavní sídlo na Košutce by tyto nové komunikace usnadnili přístup k centru města.

Chybět nemohl ani Ing. Milan Ladič, který povede kandidátků KSČM na čtvrtém plzeňském obvodě – Doubravka.

Ze zdravotních důvodů se musel omluvit Miloslav Švantner komunistický leader centrálního obvodu Plzeň 3.

Volby 10. a 11. října 2014 rozhodnou zda své zkušenosti z obvodů budou moci uplatnit také na úrovni města, neboť všichni zmínění vedoucí kandidáti z obvodů mají své místo i na kandidátce na plzeňský magistrát.

Jan BENEŠ, tiskový mluvčí KV KSČM Plzeňského kraje

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama