Ing. Josef Barta, MBA

  • OČR
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,56. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.10.2014 10:15:55

Boj o „Českou poštu“ a řešením „silná Česká banka“?

Boj o „Českou poštu“ a řešením „silná Česká banka“?

Deník E15 s datem 3.10.2014 v článku „Sobotka chce dotovat poštu“ uvádí, že pan premiér by chtěl udržet síť nevýdělečných poboček české pošty ze státního rozpočtu, tedy z peněz daňových poplatníků. Proč tyto pobočky nemohou vydělávat?

 Pokud pošta nevykazuje výsledky, proč má její ředitel plat 250.000.- Kče měsíčně a jeho náměstci 150 000.- až 200.000,-Kč. Pokud jsou neschopni zajistit manažerské povinnosti neměli by mít na takovou mzdu vůbec nárok.

 Sponzorské akce jsou rovněž nepochopitelné. Česká pošty jako státní podnik sponzoruje soukromé sportovce, fotbalové a další sportovní aktivity. Z čeho, když nevydělává. Tyto částky by měli manažeři pošty, kteří sponzoring umožnili, zaplatit ze svého. To se to rozhazuje z peněz daňových poplatníků.

 Lze doufat, že kontrolou hospodaření, připravované panem Babišem, ukáže to, co se zatím jen tutlá a odpovědní pracovníci budou potrestáni a budou muset škody uhradit. Samozřejmě by měli od České pošty odejít ne se zlatými padáky, ale s trestními oznámeními na jejich činnost.

 Česká pošta jako státní podnik poskytuje poskytuje bankovní služby pro zahraniční bankovní dům KBC Bank N.V. z Belgického království pod názvem „Poštovní spořitelna“ a dále pojišťovací služby pro společnost CZI Holdings N.V. z Nizozemského království. Co tyto společnosti České poště platí?

Česká komerční banka („silná česká banka“ - dle slov pana Sobotky před volbami) stále v naší republice chybí. Pokud by Česká pošta s proškolenými pracovníky pro bankovní styk poskytovala bankovní služby pro Českou banku ve vlastnictví a správě státu, všechny pobočky i Česká pošta celkově by jistě ve vysokém zisku.

Lidé by získali dostupnost bankovních služeb i na vesnicích, stát by nemusel platit zahraničním bankám za bankovní styk například při rozesílání sociálních dávek a důchodů – jedná se velmi zajímavé částky. Navíc by Česká pošta mohla zaměstnávat větší počet zaměstnanců.

Česká pošta by v počátku mohla poskytovat jen peněžní služby, celému hospodářství ČR by to pomohlo. Jistě i pan Babiš ví své o nákladech na zahraniční banky a o výhodách vlastnictví bank.

Pan Babiš v článku v dnešním deníku E15 rovněž uvádí, že má návrh od že má například návrh od finanční správy, aby pošta převzala hotovostní pokladnu. Není to prvním krokem k vytvoření „silné České banky“, kterou avízoval pan Sobotka?

 Tak co? Proč by Česká banka, resp. Česká pošta nešla ve stopách Fio banky a.s., která si získala republikovou síť poboček nákupem společnosti zanikající v důsledku elektronického rozvoje obchodu s cennými papíry. Určitě není dobrý zánik poboček České pošty a už vůbec ne její privatizace či transformace na akciovou společnost. Byl by to opět jen další excelentní tunel pro Českou republiku a její občany.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama