JUDr. Naděžda Kratochvílová

  • R2014
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,86. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

06.10.2014 10:04:28

Drogové náhražky vytvořily nová ohniska narkomanů v Praze

Drogové náhražky vytvořily nová ohniska narkomanů v Praze

Pojem „subutexová drogová scéna“ se objevil teprve před několika lety, bohužel centrum Prahy 5 se stalo smutným průkopníkem v této oblasti drogové kriminality.

Jako je centrum metropole terčem uživatelů pervitinu a heroinu, do Prahy 5 míří denně stovky narkomanů pro svoji tzv. „substituční“ drogu. Hnutí RESTART 2014 přináší čtyři konkrétní kroky k řešení složité situace.

Lék Subutex, tzv. náhražka za narkomany užívaný heroin, se začal předepisovat v okolí parku Na Skalce. Nedaleko místní základní školy! Narkomané brzy přišli na to, že když lék místo rozpuštění pod jazykem aplikují injekční stříkačkou, získají tak zdarma novou drogu, která jim poskytne euforické stavy.

„Lékaři, kteří Subutex předepisovali, neměli žádné zábrany v preskripci. Denně se tak stávalo, že jeden narkoman vešel do ordinace, počkal na vydání léku a hned před ordinací jej za peníze prodal dalšímu. V horším případě dokonce feťáci čekali, až léčící se narkoman vyjde s lékem ven a přepadli jej,“ popisuje hrůzné scény z okolí parku Na Skalce Mgr. Patrik Havlíček z hnutí RESTART 2014, podle kterého vše vyústilo ke vzniku otevřené drogové scény s tzv. náhražkovými drogami.

Problém se substitučními drogami popisují i sami narkomani: „Subutex jsem užíval místo heroinu. Je to vlastně jiná droga. Tak jako tak, časem musíte zvyšovat dávku. Množství, co máte od doktora, nestačí, jdete proto zase za dealerem. Navíc když jej šlehnete do žíly, je mnohem účinnější. Závislosti na stříkačce se nezbavíte,“ popsal svoji zkušenost Martin, narkoman z lokality Na Knížecí.

V roce 2011 se nicméně podařilo alespoň odsunout místního lékaře pro závislé (adiktologa MUDr. Sikoru) do jiné lokality a začít Subutexovou scénu štěpit. Nicméně v lokalitě stále působí centrum Sananim, za kterým každý den dojíždí více než stovka narkomanů.

Protidrogová politika a prevence výskytu drog na území Prahy 5 patří ke stěžejním problémům, kterým se chceme v následujícím období věnovat. Jde především o to problému předcházet, vzhledem k rozvinutosti drogové scény na území Prahy 5 je nutné denně monitorovat klíčové lokality, ve kterých se drogy vyskytují. Je nutné navázat mnohem bližší spolupráci s ostatními složkami, jako jsou Policie ČR, Městská policie, ale také s neziskovými organizacemi zabývajícími se touto problematikou. Rádi bychom tak využili jejich zkušeností a společně se zasadili o vymýcení tohoto negativního společenského jevu na Praze 5. Rozhodně nepřipustíme vznik tzv. šleháren na území Prahy 5, jak navrhlo současné vedení magistrátu v čele s Tomášem Hudečkem,“ dodal Mgr. Patrik Havlíček (RESTART 2014). 

Kandidáti hnutí RESTART 2014 proto představili čtyři pilíře k rozbití scény se substitučními drogami:

  • ·      STOP přehlížení problému - nulová tolerance dohlížejících strážníků a policistů

Strážníci Městské policie a především policisté získají od radnice plnou podporu k činění trestněprávních kroků vůči narkomanům. Dost bylo domnělé beztrestnosti. Nechceme narkomany na hlavních ulicích. Podpoříme nábory strážníků k zaplnění volných míst strážníků v ulicích. Posílíme kamerový systém na problémových lokalitách a počet strážníků v parcích.

  • ·         STOP nápadům na zřízení dalších kontaktních center v Praze 5

Je téměř neuvěřitelné, že primátor Hudeček si dokonce troufl oslovit Prahu 5 s nápadem na vybudování dalšího kontaktního centra na jejím území. V žádném případě toto nedovolíme. Narkomani patří buď do vězení, nebo do odborné péče v odborných zařízeních. Naopak jsme pro redukci těchto zařízení na území Prahy 5. Mnoho podobných zařízení funguje prostě proto, že jde o výhodný, často státem dotovaný, byznys.

  • ·         STOP náhražkám a Subutexu

Subutex je stejná droga, jako heroin. Pokud jej narkoman užívá k léčbě, tato léčba má probíhat přímo v ordinaci lékaře. Konec vydávání léku do rukou narkomanů. Odpadne tak aplikování do žil v městských parcích a ubude počet injekčních stříkaček na dětských hřištích

  • ·         PODPORA prevence a sportu ve školách

Protidrogová politika hlavního města Prahy se dosud nesoustředila na tolik důležitou primární prevenci, nesnaží se odradit prvouživatele od užívání drog, řeší spíše servis pro uživatele drog, a to nelze akceptovat. Bezpečnost hodnotí občané především podle výskytu narkomanů, bezdomovců a množství strážníků v ulicích.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama