Ing. Dita Charanzová, Ph.D.

  • BPP
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,55. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.11.2014 9:13:00

Vraťte je živé

Vraťte je živé

Mexické Acapulco si většina z nás spojuje s legendárními plážemi, luxusní dovolenou a možná s Bobem Saint – Clarem z filmu Muž z Acapulca. Acapulco, stejně jako další mexická města, ale v posledních dnech žije demonstracemi za návrat 43 studentů.

Příběh začal na konci září. Ve městě Iguala probíhaly v těch dnech protesty na podporu venkovských učitelů, při nichž bylo místní policií zavražděno šest demonstrujících. Necelé tři desítky osob byly zraněny a čtyřicet tři dalších studentů zmizelo. Cílem policejního násilí přitom byli studenti pedagogiky z chudých zemědělských oblastí, pro něž je povolání učitele často jediným prostředkem k cestě za lepším životem. Událost šokovala mexickou veřejnost a vyvolala vlnu protestů po celé zemi.

Na základě svědeckých výpovědí totiž vyšlo najevo, že také za zmizením demonstrantů stojí s velkou pravděpodobností místní policie. Ta měla být instruovaná svým velitelem, potažmo starostou města a jeho manželkou. Neuvěřitelný příběh nabral během několika dní na zrůdnosti objevením masových hrobů v okolí míst probíhajících nepokojů, kde byly nalezeny desítky ohořelých těl. Zatím se nepotvrdilo, že by patřila zmizelým studentům. Ani po více než měsíci tak není jejich osud znám. Rodiče nezvěstných vyjadřují nedůvěru v postup úřadů, které se na hledání podílejí. Mexický prezident rodiny včera navštívil a přislíbil jim obnovit plán na hledání jejich dětí.

Okolnosti případu a tyto nálezy jen utvrzují v přesvědčení o propojení místních autorit s drogovým kartelem Guerreros Unidos, jehož šéf byl 17. 10. zadržen. Dopadeni zatím ale nebyli ani starosta José Luis Abarca s chotí, ani velitel místní policie. Všichni tři zůstávají na útěku. Právě manželka starosty María de los Ángeles Pineda nabízí přímé napojení místní municipality na drogový gang. Dva její bratři byli coby členové jednoho z největších drogových gangů v Mexiku zavražděni před pěti lety. Fakt, že vedení města má blízko v narkobaronům, prý bylo veřejným tajemstvím.

Události vyvolaly vlnu masových protestů, v Mexiku demonstrovaly v uplynulých dnech desítky tisíc lidí, a to za dopadení a potrestání zločinců a zejména objevení živých nezvěstných studentů. Stovky demonstrujících studentů a učitelů při nich mj. podpálili vládní budovu na jihu země. V případu, který v celé nahotě ukazuje propojení místních úřadů a policie s organizovaným zločinem, ale i přesto zůstává stále mnoho nezodpovězeného a mnoho nepotrestaných.

O válkách drogových gangů v Mexiku čteme na stránkách novin nezřídka, tento případ mezi jinými ale svou brutalitou vyčnívá. Z dostupných zdrojů, tedy zejména ze zahraničních médií, se snažím případ co nejpodrobněji sledovat. Iniciovala jsem vytvoření rezoluce Evropského parlamentu, která byla minulý týden velkou většinou schválena. V první řadě jsem chtěla apelovat na mexickou vládu k co nejrychlejšímu vyšetření případů zneužití pravomocí místních úřadů a jejich kolaborace se zločineckými gangy a vyzvat prezidenta a vládu, aby zabránili opakování takových případů v budoucnosti. Není možné, aby v civilizované zemi bylo tak hrubě nakládáno s lidskými právy a bezpečností obyvatel. Drama mexických studentů patří mezi ty příběhy, u nichž nechceme věřit, že se píší v 21. století.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama