ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,46. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.11.2014 8:38:11

Hejtman Miloš Petera zahájil Svatomartinské hody v Kutné Hoře

Hejtman Miloš Petera zahájil Svatomartinské hody v Kutné Hoře

Hejtman Středočeského kraje Miloš Petera v sobotu 15. listopadu zahájil v kutnohorské Jezuitské koleji Svatomartinské hody.

Touto oslavou dobrého jídla a mladého vína vyvrcholil Svatomartinský týden v Kutné Hoře. „Velmi mě těší, že mohu v nádherných prostorách naší galerie zahájit tuto tradiční akci. Na první pohled je vidět, že do tohoto krásného historického města přijíždí stále více lidí. Náš kraj na rozvoj turistického ruchu klade velký důraz a jsem proto rád, že přispěl na zdejší Svatomartinský týden 80 tisíci korunami,“ řekl v úvodu hejtman Miloš Petera.

Návštěvníci Svatomartinských hodů v rozlehlých prostorách Jezuitské koleje ochutnávali speciality ze svatomartinských hus a degustovali desítky vzorků mladých vín z kutnohorských i moravských vinic. O speciality se postarali žáci Střední odborné školy a Středního odborného učiliště řemesel Kutná Hora, jejichž zřizovatelem je Středočeský kraj.

„V Kutné Hoře se nám daří propojit kulturní dědictví se současností, živou kulturu s tradiční i moderní gastronomií. Oživujeme tak památky, které lákají nové návštěvníky,“ sdělil radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek, který se akce také zúčastnil.

Mnozí navštívili také odborné přednášky o víně a zdraví nebo o svatomartinské tradici. K dobré zábavě hrály skupiny Bon Swing, Cimbálová muzika Kyjovsko a harmonikář Michal Karban. Hodně lidí také využilo nabídky mimořádných komentovaných prohlídek města, které připravila Průvodcovská služba Kutná Hora. Muzikálové melodie zazpíval Oldřich Kříž se svým hostem.

Svatomartinský týden skončil v neděli 16. listopadu polštářovou bitvou a pokusem o zápis do české knihy rekordů za největší „sraz koníků“.

Středočeský kraj byl generálním partnerem akce. Pořadatelem bylo Občanské sdružení Kutnohorsko.cz ve spolupráci s Galerií Středočeského kraje, Vinnými sklepy Kutná Hora, za podpory Města Kutná Hora a Vinařského fondu České republiky.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama