Ing. Michal Kostka

Poctivě, s odvahou, za to, aby se věci dělaly lépe...
  • KSČM
  • Kroměříž
  • kontrolní výbor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,45. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

18.11.2014 22:30:15

Tak jsem jednou mluvil s novináři

Tak jsem jednou mluvil s novináři

V pátek mi zavolal nějaký novinář z Mladé fronty Dnes Zlín, že se mnou chce mluvit. Zeptal jsem se, zda by to nemohlo počkat po práci. Řekl, že už teď je to na poslední chvíli a později už to nepůjde, že to bude krátké.

S novinářem jsem tedy mluvil deset minut, odpovídal mu na jeho otázky a pak jsem se vrátil k práci.

Když jsem po práci dorazil do svého bytu, ozvala se mi z Mladé fronty Zlín další osoba, tentokrát novinářka. Slušně jsem jí řekl, že s ní klidně rozhovor udělám, ale že už jsem dnes mluvil s jejím kolegou. Na to mi odvětila, že rozhovor nemusí být hned a že to může být klidně zítra. Když na tom tolik trvala, tak jsem se s ní domluvil na nějaké sobotní hodině. Telefon se znovu ozval o pár minut později, kdy mi zavolala, že to ruší, že se dozvěděla, že už se mnou někdo rozhovor dělal.

Z narážky novinářky jsem pochopil, že by rozhovor měl vyjít v úterý a tak jsem si, abych se dozvěděl, co se novinářům povedlo stvořit. Byť je zveřejněným rozhovor velmi zkrácený, přičemž zkráceny byly nejen mé odpovědi, ale i otázky redaktora, což obojí některé věty lehce vytrhává z kontextu, nedopustili se novináři žádného zásadního zkomolení mých vyjádření. Místo toho zkomolili moje jméno. Najednou ze mě byl Martin Kostka.

Novináři, který se mnou volal, jsem zavolal, ten se mi do telefonu omluvil. Jestli v některém z následujících čísel uvedou údaj na pravou míru, mi sám od sebe nesdělil, tak jsem se nevyptával. Aspoň že to upravili na webové verzi na http://zlin.idnes.cz/komuniste-ve-vedeni-zlinskeho-kraje-25-let-po-listopadu-1989-pmd-/zlin-zpravy.aspx?c=A141118_2116726_zlin-zpravy_ras, odkud článek čerpám.

Článek, ke kterému byl rozhovor se mnou připnut, ještě navíc ignoruje aktuální situaci. Hovoří o situaci v Hulíně, kde se v roce 2010 na nátlak republikového vedení ODS nedostala KSČM do rady. Už ale neuvádí, že po volbách v roce 2014 je radním Bohumil Kuchařík za KSČM.

Hodnocení práce těchto novinářů druhých nejčtenějších novin v republice nechávám na každém čtenáři.

Komunista narozený v roce 1989: Tanky už nepřijedou

Informační technolog Michal Kostka z Kroměříže se narodil v roce 1989. Možná i proto, že revoluční dny sám nezažil, stal se členem komunistické strany. Dnes hájí její rudé barvy v krajském zastupitelstvu. „Tehdejší forma socialismu byla zkostnatělá a měla zásadní chyby. Změna byla potřeba,“ říká pětadvacetiletý Kostka.

Jak vy osobně vnímáte datum 17. listopad 1989?

Lidé se tehdy postavili proti tomu, co se jim nelíbilo. To je v pořádku. Otázka je, co přišlo potom. Postupem času se zrušila velká část sociální politiky a to v pořádku není. Mnoho lidí upadá do stále větší chudoby.

Proto jste vstoupil do strany, která se nejen v padesátých letech dopouštěla zločinů?

S některými věcmi z tohoto období nesouhlasím. Situace je dnes ovšem jiná. Když něco rozhodneme po svém, tak nepřijedou tanky z Moskvy. Minulost už nezměníme, měňme přítomnost a budoucnost.

KSČM je v krajské radě, daří se jí i jinde. Může ještě růst?

Myslím si, že ano. Strana ještě nevyčerpala své možnosti. Znám hodně mladých levicových voličů. Máme jim co nabídnout. Například o víkendu jsme pořádali seminář o nezávislých médiích a svobodném přístupu k informacím. Snažíme se jít s dobou.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 1 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama