Ing. Miloš Petera

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

01.12.2014 17:39:00

ROP Střední Čechy zanedlouho ukončí svoji činnost

ROP Střední Čechy zanedlouho ukončí svoji činnost

Žadatelé mohli čerpat v jednotlivých výzvách ve čtyřech prioritních osách – doprava, cestovní ruch, integrovaný rozvoj území a technická pomoc. Předloženo a úspěšně schváleno bylo 973 projektů v celkové výši 17 miliard korun.

Jako bývalý náměstek středočeského hejtmana pro dopravu dobře vím, že Regionální rada Regionu soudržnosti Střední Čechy po celou dobu existence operačního programu usilovala o to, aby výzvy směřovaly do oblastí, které náš kraj nejvíce trápí. Jednou z nich byly dopravní stavby. S pomocí evropských peněz ve výši 4,295 miliardy korun jsme ve středních Čechách vystavěli a opravili 215 kilometrů silnic II. a III. třídy. A stejně je tomu i s projekty v oblasti školství, kde prioritou pro nás byla výstavba nových a rozšíření kapacit stávajících mateřských a základních škol.

Celkově se to týkalo 147 školských zařízení. Třetí velkou oblastí, do které se v našem kraji investovaly evropské peníze, bylo zdravotnictví. Díky realizaci 28 projektů s dotací celkem 1,553 miliardy korun se Středočeský kraj dnes už může pochlubit moderními, špičkově vybavenými krajskými nemocnicemi, které poskytují pacientům tu nejlepší dostupnou zdravotnickou péči. Tím, že ROP Střední Čechy nezapomněl ani na podporu turistiky, cestovního ruchu či opravy památek a kulturního dědictví, můžeme zaznamenat kupříkladu i nebývalý rozvoj cyklotras, kterých přibylo 240 kilometrů za dotaci ve výši 824 milionů korun.

Co považuji za velmi podstatné je, že se zásluhou kvalitní administrace projektů podařilo výrazně snížit realizační ceny staveb oproti projektovaným. Tím zbylo více peněz na další projekty, na které by se jinak nedostalo. Na začátku listopadu jsme tak mohli vyhlásit novou výzvu Veřejná infrastruktura a služby cestovního ruchu, na kterou je alokováno 30 milionů Kč.

Děkuji všem, kteří se na činnosti Regionálního operačního programu podíleli a dosud podílejí, za jejich dobrou práci, o které svědčí i to, že následné kontroly potvrdily zcela minimální chybovost projektů ve středních Čechách.

Na závěr si dovolím jednoznačně konstatovat, že finanční prostředky, které fond od Evropské unie dostal, byly využity smysluplně, efektivně a ve prospěch obyvatel Středočeského kraje.

Ing. Miloš Petera 
Hejtman Středočeského kraje

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama