Olga Havlová

  • Úsvit
  • Jindřichov
  • zastupitelka města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,61. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

03.12.2014 6:25:00

8 korun na litru? To je zlodějna. Proč nekonáš antimonopolní úřade?

8 korun na litru? To je zlodějna. Proč nekonáš antimonopolní úřade?

Asi nejsem sama, která láteří nad vysokými cenami pohonných hmot u nás, které, navzdory tomu, že cena ropy dosáhla pětiletého minima, vůbec neklesají a jejich výše naopak dál svazuje vzmáhající se českou ekonomiku.

Nezbývá mi, než se ptát, k čemu nám slouží antimonopolní úřad, který má hlídat kartelové dohody.

Jedna taková kartelová dohoda byla totiž podle všeho evidentně uzavřena. 35, 36, a na dálnici i 39 korun přibližně tolik si totiž čerpací stanice účtují v současných dnech za ceny nafty a benzinu pro řidiče. Přestože Česká republika disponuje nejhustší sítí čerpacích stanic a panuje zde logicky vysoká konkurence, ceny pohonných hmot u pump, až na opravdu čestné výjimky, prostě neklesají. Čím to je?

Zase jednou nám tu prostě selhal trh. Jediným logickým vysvětlením je, že se pan Shell sešel s panem Agipem a za přitakávání pana OMV a paní Benziny si svatosvatě slíbili, že vydrží, i když budou hromy a blesky létat a lidi budou nadávat.

Dnešní Lidové noviny přinesly informaci o tom, že nákupní cena jednoho litru benzinu činí pro tento týden 31,30 a prodejní je, co jsem tak viděla, různá. Od 35 do 39. To je panečku paráda mít marži 8 korun na litru, jak koneckonců sami pumpaři přiznávají, rýžují teď nejvíc za 10 let. Takovéto marži já ale říkám prachsprostá zlodějna.

A že se Vás to ne-řidičů netýká? Omyl. Jen pro připomenutí zde uvádím, že od cen ropy, či přesněji řečeno nafty a benzinu, se odvozují ceny v podstatě všeho zboží zatíženého dopravou. Nakonec na to doplatí koncový zákazník. I když se nás minulý týden ČT snažila opít reportáží, že marže jsou v podstatě normální, tedy okolo 2 Kč, opak je pravdou, jak koneckonců dokazují i dnešní LN.

Antimonopolní úřad by měl konečně zasáhnout, není prostě možné, aby řidiči tankovali za stejných 37 Kč když stojí barel ropy 130 nebo 70 dolarů.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama