Ing. Vladislav Vilímec

  • ODS
  • Domažlice
  • senátor
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 0,59. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

05.12.2014 19:07:00

Administrativa valená na obce roste, často bez důvodu

Administrativa valená na obce roste, často bez důvodu

Poslanec Vladislav Vilímec prosadil návrh, který sníží administrativu na českých radnicích

Poslanecká sněmovna dnes dopoledne schválila zákon o rozpočtových pravidlech územních rozpočtů. Spolu s ním vyslovila souhlas s pozměňovacím návrhem poslance ODS Vladislava Vilímce, který oproti původnímu vládnímu návrhu snižuje nadbytečnou administrativu spojenou s žádostmi o dotace.

Poslanec a dlouholetý místostarosta západočeské Kdyně Vladislav Vilímec předložil návrh spolu se sociálnědemokratickým poslancem Jiřím Zemánkem. Již dříve ho podpořil i sněmovní rozpočtový výbor.

„Administrativa valená na obce roste, často bez důvodu. Nově bude veřejnoprávní smlouvě podléhat například i tisícikorunový příspěvek místním hasičům nebo lokální neziskové organizaci. Málokdo si přitom uvědomuje reálné dopady rostoucí administrativy zejména na malé obce. Starostové a lidé na radnicích nemají pro neustálé papírování téměř čas na řízení města a práci pro jeho obyvatele. Ve svém návrhu jsem vyšel ze své dvacetileté praxe a vítám podporu, které se mu dnes dostalo. Schválená verze zákona rozumně snížila nadbytečnou administrativu spojenou s udělováním dotací z územních rozpočtů, která obcím hrozila v původním vládním návrhu,“ říká Vladislav Vilímec.

Informace o dotačním programu, stejně jako později veřejnoprávní smlouvy, budou například zveřejňovány místo na portálu veřejné správy na úřední desce s dálkovým přístupem poskytovatele dotace.

„Většinu příjemců dotací tvoří lokální subjekty a ty jsou zvyklé sledovat právě úřední desky obcí a krajů. Vyvěšování těchto informací na portálu veřejné správy by ho tak maximálně zahltilo, k větší přehlednosti a informovanosti by to ale nevedlo,“ uvedl již dříve Vladislav Vilímec.

Poslanci také schválili zvýšení limitu, nad který budou veřejnoprávní smlouvy o poskytnutí dotace povinně zveřejňovány. Návrh ho stanovuje na 50 tisíc korun, zatímco původní vládní verze počítala s limitem 10 tisíc korun. Podle Vilímce jde o kompromis, který nijak neohrožuje snahu o transparentní prostředí při udělování dotací ze strany obcí, současně ale zohledňuje fakt, že takových dotací je udělováno velké množství. Nejde přitom jen o finanční prostředky na větší investiční akce, ale řadu malých a dílčích položek.

Vladislav Vilímec je členem výboru pro sociální politiku, v minulém volebním období působil v rozpočtovém výboru a rozpočtovým otázkám se dlouhodobě věnuje.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama