Ing. Václav Votava

  • SOCDEM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,04. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

16.12.2014 14:42:26

Rozpočet pro rok 2015 schválen. Plníme svoje sliby

Rozpočet pro rok 2015 schválen. Plníme svoje sliby

Ve středu 10. prosince Poslanecká sněmovna definitivně schválila návrh státního rozpočtu na příští rok. Tento rozpočet je prvním skutečně vlastním rozpočtem současné vládní koalice s účastí ČSSD.

 

Ve středu 10. prosince Poslanecká sněmovna definitivně schválila návrh státního rozpočtu na příští rok. Tento rozpočet je prvním skutečně vlastním rozpočtem současné vládní koalice s účastí ČSSD.

Snížení DPH na léky, knihy a nenahraditelnou dětskou výživu na 10 % znamená výraznou úlevu pro peněženky občanů (to se týká především důchodců a rodin s dětmi). Pomůže i zdravotním pojišťovnám alokovat více peněz na zdravotní péči. Obdobným skupinám pomůže i zrušení zdravotnických poplatků, které bude poskytovatelům kompenzováno. Přímo pro rodiny s dětmi je pak určeno porodné na druhé dítě ve výši 10.000 korun či zvýšení daňové slevy na druhé a další dítě o 200 resp. 300 Kč měsíčně. Je to i podpora výstavby a rekonstrukce mateřských škol, která bude znamenat více míst pro naše děti. Zvýšení průměrného důchodu o 200 Kč, více než by odpovídalo ve vládním prohlášení schválenému valorizačnímu schématu, a také znovuzavedení daňového odpočtu u pracujících důchodců pomůže této skupině občanů výrazně postižené pseudoreformami předchozí koalice.

Nebyli to však pouze důchodci a rodiny s dětmi, které přímo postihly tzv. reformní experimenty předchozích vlád. Byly to i platy ve veřejné sféře, které byly předchozími vládami výrazně zatlačeny do reálného poklesu. Vládní koalice schváleným rozpočtem jasně deklaruje, že v této restrikci nebude dále pokračovat. Pro příští rok se zvýší finanční objem určený pro růst platů o 3,5 %. Velmi dobrá situace v plnění letošního rozpočtu umožnila, aby se ve velké části veřejných služeb zvýšily platy již od letošního listopadu.

Tím, že současná vládní koalice zrušila připravované zavedení jednotného inkasního místa, si vytvořila nejen podmínky pro sestavení smysluplného rozpočtu na příští rok, ale zároveň zabránila předchozí koalicí připravovanému zvýšení zdanění českých zaměstnanců, resp. faktickému poklesu čistých reálných mezd. Pokud by od 1. 1. 2015 platil zákon 458/1991 Sb. o jednotném inkasním místě v nezměněné podobě, začali by zaměstnanci platit navíc 2 % z hrubé mzdy ve prospěch zdravotního pojištění (na průměrné mzdě to činí 500 Kč za měsíc). To však není zdaleka vše, s čím „pamatoval“ uvedený zákon na české zaměstnance. Vedle přímého zvýšení platby pojistného předpokládal i odstranění prakticky všech daňových úlev, které už dnes mohou zaměstnanci uplatňovat ve velmi omezené míře.

Schválený rozpočet však nepodporuje jen soukromou spotřebu. V zájmu posílení ekonomického růstu a zaměstnanosti se zvyšují prostředky na investice, především pak do dopravní infrastruktury. Znovuzavedením systému zelené nafty se posiluje i oblast zemědělství, a tak bychom mohli pokračovat dále. Co je však pro mne osobně velmi důležité, je fakt, že se všechny tyto priority budou realizovat při deficitu sníženém o 20 mld. oproti tomu, co plánovala pro příští rok Nečasova vláda a o 12 mld. menším deficitu oproti letošnímu rozpočtu. A to při stagnaci zdanění.

Co říci závěrem? Jsem přesvědčen a doufám, že z tohoto stručného přehledu jasně vysvítá, že pro příští rok byl po dlouhé době předložen a schválen dobře vypracovaný rozpočet. Rozpočet, který vyváženě propojuje prvky směřující k další nápravě veřejných financí s opatřeními výrazným způsobem napravující celkové ekonomické a sociální prostředí České republiky. Rozpočet, kterým sociální demokracie plní sliby dané voličům.



Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama