Miloš Komínek

Solidarita, Vlast a Zákon
  • SVAZ
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,24. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

21.01.2015 14:39:38

NEZÁKONNÉ PROPLÁCENÍ PŘESČASŮ LÉKAŘŮ - ELEKTRONIZACE VE ZDRAVOTNICTVÍ

NEZÁKONNÉ PROPLÁCENÍ PŘESČASŮ LÉKAŘŮ - ELEKTRONIZACE VE ZDRAVOTNICTVÍ

http://www.kominekmilos.cz/


http://www.ceskatelevize.cz/ct24/domaci/296785-ministerstvo-naridilo-nemocnicim-dodrzovat-prescasy-doktori-ale-chybi/

Možná by k částečnému pokrytí pohotovostních služeb stačilo, kdyby lékaři v ambulancích a soukromých ordinacích začali pracovat na směny. A to v souladu se zákoníkem práce.Tím by odlehčili nemocnicím. Mnoho pracujících by to uvítalo. Nemuseli by se v práci dohadovat, nehrozili by jim propouštěním, zdravotní problémy své, i svých rodinných příslušníků, by si mohli vyřešit mimo svou pracovní dobu, a bez stresu. 
To by ovšem znovu otevíralo otázku nutnosti elektronizace ve zdravotnictví. A to proto, aby kterýkoli, pacientem zvolený lékař, mohl do pacientovi zdravotní dokumentace v případě, že se pacient dostaví do jakékoli ordinace. Jenže elektronizací by pod stůl padly dosavadní argumenty lékařů v soukromých ambulancích proč to, či ono pořád nejde, ztratili by své socialistické výhody. Tito lékaři by se stali, jak s oblibou říká prezident ČLK MUDr. Kubek, otroky a nádeníky zdravotních řetězců. Ptám se, proč nikomu nevadí, že poměrně velká část pracujících se nádeníky a "otroky" různých nadnárodních řetězců a firem již dávno stala. Všichni přece patří do jedné skupiny pracujících. Co na to pan senátor Antl? Zastane se těchto lidí tak, jak se zastal pracujících důchodců? Udělá to alepoň před dalšími senátními volbami?

Výše navrženým, a elektronizací, by nejspíš padla i kapitační platba praktických lékařů, pacient by si v režimu elektronizace opravdu svobodně, a hlavně dle své zdravotní potřeby, kdykoli mohl "nakoupit" zdravotní služby. Nebyl by mnohdy stále v roli podřízeného prosebníka či kverulanta. Kladu důraz na slůvko nakoupit, neboť reklamovat zdravotní služby musíme ve stejném režimu jako boty. Třicet dnů má lékař na to, aby rukou psanou zdravotní dokumentaci "upravil" dle potřeby; rozuměj tak, aby mohl stížnost odmítnout jako nedůvodnou a zřizovatel by se jí nadále snad ani nemohl zabývat.? Toto by jistě nešlo, pokud by byla pro všechna zdravotní pracoviště, všechny soukromé ambulance, zavedena povinnost vést zdravotní dokumentaci elektronicky. Kontoloři zdravotních pojišťoven by při kontrolách na místě samém okamžitě viděli, co je pacientům předepisováno za léky, a zda jejich kombinace nejsou pro pacienta nebezpečné.. atd.. jenže to by pojišťovny museli mít zdravotnické odborníky a ne pouhé úředníky. Dle mého názoru tu chybí zdravotní policie. ČLK je sice garantem péče lege artis, ale platí si ji lékaři. Stát nemá žádný nástroj, kterým by chránil pacienty proti rohodnutím ČLK. Dokonce i státní zastupitelství a soudy jsou na rozhodnutí ČLK "krátcí". A navíc, proč by všichni lékaři neměli mít povinnost elektronizace, když nemocnice elektronizaci běžně mají?Obchodníci, restaurace atd. budou mít povinně registrační pokladny, elektonizaci faktur atd. Služba jako služba. 

Dle mého názoru, České lékařské komoře nic nebrání v tom, aby vytvořila "svůj zdravotní řetězec", ve kterém bude respektován nejen zákoník práce, ale i potřeby pacientů. Služby jsou holt služby, jde o nabídku a poptávku. Ať už jde o jakýkoli obor. Pacient si zákon o zdravotních službách nevymyslel, ani si ho v Poslanecké sněmovně a v Senátu nepřijal. Pacient jen chce, aby mu byla poskytována zdravotní péče LEGE ARTIS a byla pro něj dostupná.

A opět, je nutno se ptát všech poslanců a senátorů, zejména těch, kteří jsou v Poslanecké sněmovně a Senátu více volebních období, co udělali proto, aby bylo lékařů ve všech oborech tak akorát a dostatek. Je pravdou, že už nežijeme v období socialistických pětiletek. Ale je taky pravdou, že v kapitalismu je státu zakázáno plánovat to, co je hrazeno z veřejných prostředků??

Ještě by mne zajímalo, kam se z archivu ČT ztratila reportáž ze závěru roku, která byla otextována jako "Proplácení přesčasů v nemocnicích" a vystoupila v ní ředitelka Asociace nemocnic. Co na to Rada pro vysílání?

Kdo hledá, najde. Aneb trpělivost růže přináší. :-))

http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10101491767-studio-ct24/215411058330102
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama