Ing. Zdeněk Štefek

politik ve stínu
  • KSČM
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je 3,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.02.2015 17:43:47

Rozšíření skanzenu Kouřim bude realizovat firma BFK-GEMA art group

Rozšíření skanzenu Kouřim bude realizovat firma BFK-GEMA art group

Rada kraje na svém zasedání 9. února schválila vítěze veřejné zakázky na dostavbu areálu Muzea lidových staveb v Kouřimi. Dostavbu bude realizovat firma BFK – GEMA art group s cenou 53,6 milionů Kč, projektová cena byla 58,6 milionů Kč.

Rada kraje na svém zasedání 9. února schválila vítěze veřejné zakázky na dostavbu areálu Muzea lidových staveb v Kouřimi. Dostavbu bude realizovat firma BFK – GEMA art group s cenou 53,6 milionů Kč, projektová cena byla 58,6 milionů Kč.

„První etapa dostavby zahrnuje doplnění areálu o Šperkovnu ze Strašic, chalupu z Masojed včetně stodoly, výměnek z Krchleb, statek z Týřovic a špýchar z Kornatic. V rámci projektu bude přemístěna i stodola ze Želejova. Dále budou realizovány menší prvky - socha Sv. Jana Nepomuckého u mlýna z Tismic, Mariánský sloup z Konárovic, socha sv. Donaty. Součástí projektu budou i nutné investice do vodovodu, kanalizace, vegetačních a krajinářských úprav, komunikací, zpevněných ploch, oplocení, strojovny a slaboproudu.“ popsal projekt radní pro kulturu a památkovou péči Zdeněk Štefek.

Unikátní dvanáctiboká stodola ze Želejova z roku 1660 je v muzeu od roku 1977, bude v rámci dostavby přenesena do blízkosti rychty z Bradlecké Lhoty, s níž vytvoří usedlost z oblasti Podkrkonoší. Její přenesení bude spojeno s celkovou obnovou, kromě nezbytných oprav tesařských konstrukcí bude zrekonstruována střešní krytina ze slaměných došků. V interiéru bude umístěna expozice tradičního zemědělského náčiní.

Zároveň bude položen základ budoucí stylizované návsi, do které se budou mimo jiné obracet štíty dvou stávajících objektů - statku z Týřovic a kovárny ze Starého Bydžova. Severní stranu návsi doplňovat nově postavená usedlost z Podbrdska, její základ vytvoří rekonstrukce usedlosti Šperkovna ze Strašic. Obytná část usedlosti, vybavená funkční replikou kachlových kamen, chlebovou pecí a udírnou, bude rekonstruována do podoby vesnické hospody z 19. století, hospodářská část bude sloužit jako zázemí pro návštěvníky v době pořádání národopisných pořadů.

Dům doplní špýchar z Kornatic, v kterém bude umístěna expozice o lidové architektuře na Podbrdsku.

Jižní stranu návsi v sousedství kovárny ze Starého Bydžova bude tvořit usedlost ze středního Polabí, v jejím čele bude obytné stavení v podobě zrekonstruované chalupy z Masojed a výměnek z Krchleb, spojený klenutou bránou. Jižní stranu usedlosti bude uzavírat zděná stodola, navržená podle podobných hospodářských objektů z konce 19. století.

Světnice chalupy z Masojed s funkčním kachlovým sporákem a chlebovou pecí bude sloužit jako lektorská dílna, ostatní prostory v tomto domě budou plnit funkci nezbytného provozního zázemí pro pořádání národopisných pořadů a údržbu muzea. Stodola bude sloužit jako depozitář pro uložení sbírky zemědělských strojů a vozů. Jako muzejní expozice bude využita pouze světnice výměnku z Krchleb, instalovaná do podoby výměnkářského obydlí se ševcovskou dílnou.

Architektonickou dominantu nejvýše položené východní části návsi v prostoru mezi usedlostí ze Strašic a kovárnou ze Starého Bydžova bude tvořit mariánský sloup z Konárovic. V rámci celkového restaurování díla bude doplněn nezachovalý sokl sloupu a chybějící hlavy sousoší P. Marie s Ježíškem. Barokní socha sv. Donáta bude přenesena do nové polohy na východním okraji areálu.

 „Dostavba bude realizována za pomoci Regionálního operačního programu Střední Čechy, jako závěrečný projekt,“ dodal radní Štefek.

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama