Michal Nosek

  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.02.2015 13:31:10

Limit těžby jako právo feudála

Limit těžby jako právo feudála

O tom kde a jak se bude těžit uhlí u nás rozhoduje vláda, která se díky tomu, že kdysi někdo vymyslel zákon vyvlastňující majitele pozemků, stala vlastníkem veškerého i dosud neobjeveného uhlí na území ohraničeným vymyšlenou čárou na mapě.

 O tom kde a jak se bude těžit uhlí u nás rozhoduje vláda, která se díky tomu, že kdysi někdo vymyslel zákon vyvlastňující majitele pozemků, stala vlastníkem veškerého i dosud neobjeveného (nejen) uhlí na území ohraničeným vymyšlenou (a dohodnutou) čárou na mapě. Navíc si vyhradila právo rozhodovat o tom, komu a za jakých podmínek bude zbourán jeho dům, který tam on nebo jeho předci postavili. Vlastně ne tak úplně, vláda tento systém převzala po svých předchůdcích – feudálech.


Pokud vám to připadá nespravedlivé, tak máte pravdu. Spravedlivého na tom není nic.

Správně by měl mít každý nárok na vlastnictví všeho, co jako první z darů přírody přemění svými svaly či intelektem.

Jaký by tedy měl být spravedlivý přístup?

Pokud někdo koupí nějakou výměru pozemku, tak může on nebo někdo komu to (za smluvně daných podmínek) dovolí, využít tohoto pozemku k hledání dosud neobjevených zdrojů. Pokud by je našel, tak by se teprve stal jejich majitelem. Dá se předpokládat, že majitel pozemku si předem ve smlouvě vymíní podíl na tomto bohatství. A nebo ne, někdo to třeba nechce, je to jeho.

Jen tímto způsobem je možné vyřešit problémy tradičního handrkování tripartity o tom, komu se zbourají domy a komu ne. O tom, kdo a za jakých podmínek by si nechal zbourat dům kvůli uhlí, by rozhodoval pouze majitel toho domu a ne pan Sobotka, který bydlí ve svém velkém a bezpečném obydlí v Praze.


Jen a pouze důrazem na jednotlivce, na jeho práva a zodpovědnost, lze docílit toho, čemu se říká spravedlnost. Spravedlnosti nikdy nelze dosáhnout tím, že rozhodování o vlastním životě si necháme vzít někým silnějším.

Proto bychom měli trvat na tom, že o prolomení limitů těžby nemá rozhodovat vláda, ale má být výsledkem smluv mezi vlastníky pozemků, které budou těžbou dotčeny a společností, která bude těžbu provádět. A je jedno, jestli se uhlí nachází přímo pod pozemkem dotčené osoby, nebo je její pozemek potřeba pro stavbu cesty. Toho všeho musí ten, kdo chce těžit uhlí, dosáhnout dobrovolnou a mírovou smlouvou a ne použitím násilí, i když na to násilí má schválený zákon. Stát by měl být pouze hlídačem, aby těžební společnosti nepoužívaly násilí a nikoli tím, kdo jim v tom aktivně pomáhá a toto násilí legalizuje.



Těžební limity nesmí omezovat vlastnická práva | Svobodní
Svobodní odmítají vyvlastňování ve prospěch těžby
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama