Ing. Veronika Vrecionová

  • ODS
  • europoslankyně
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -0,67. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

19.02.2015 20:15:00

Plošný zákaz stáčení vína ze sudů poškozuje malé vinaře

Plošný zákaz stáčení vína ze sudů poškozuje malé vinaře

Plánovaný plošný zákaz stáčení vín ze sudů jinde než v místě výroby vína je další z přímých důkazů o tom, že politika současného vedení ministerstva zemědělství nahrává spíše velkým zemědělským, potravinářským a v tomto případě i vinařským podnikům.

 Pokud by se měl takový zákaz skutečně prosadit, poškodí totiž hlavně menší vinaře.

Navíc je prakticky jisté, že tento zákaz nevyřeší problém s prodeji nekvalitních vín a vín, která se tváří jako moravská nebo česká, ačkoli jde o vína dovezená ze zahraničí. Ten, kdo chce podvádět, bude podvádět bez ohledu na to, v jakém balení bude výrobky dodávat na trh, nejen do vinoték. Podvádět lze nakonec i v samotném místě výroby. Na opatření tak doplatí především malí poctiví výrobci vína.

Snaha o omezení podvodů na trhu s vínem je jinak jistě chvályhodná. Cestou k tomu ale není regulace, která je navíc regulací jen části trhu, a tedy diskriminační. Již současné zákony dávají dozorovým orgánům možnost kontroly původu i kvality vín - důležité je, aby se jejich výsledky řídili také konzumenti vín. V tom je dnes největší rezerva a také největší potenciál k omezení podvodů.

Veronika Vrecionová, senátorka a expertka ODS pro zemědělství a venkov

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama