RNDr. Jana Plamínková

  • STAN
  • Praha-Slivenec
  • zastupitelka měst. části
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -1,37. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

23.02.2015 20:48:00

Příští rok by měly narůst dotace pražských městských částí

Příští rok by měly narůst dotace pražských městských částí

„Jak je možné, že malé městské části nakonec nedostanou letos více přidáno?“ – to je otázka, kterou v poslední době slýchám dosti často.

 Minimální dotační vztah se sice v rozpočtu pro letošní rok nakonec zvýšil z 2400 korun na 2500 korun, ale pro většinu malých městských částí (Praha 23 - 57) je toto zvýšení velmi nedostatečné. Vždyť pokud by tyto městské části byly financovány ze stejného balíku peněz a podle stejných pravidel jako ty velké, polepšily by si ve většině případů mnohem více.

Velmi jsem se snažila, aby se dotační vztahy srovnaly  už v letošním roce. Paní Javornická, která už dlouhé roky obhospodařuje pražský rozpočet, dokonce vytvořila tabulku, kde bylo toto zvýšení zanesené, a to i s kompenzacemi pro ty městské části, které by na nové podobě rozpočtu tratily (šlo především o Prahu 1, 6 a středně velké městské části na okrajích města).

Nakonec ale ze strany koaličních partnerů bohužel nebyla vůle takto upravené rozpočtové vztahy přijmout, protože by nebyly náležitě projednané s městskými částmi. Což je argument, proti kterému nešlo nic namítnout. Projednat s městskými částmi by se to opravdu dalo pouze velmi omezeně. Nakonec jsme se tedy dohodli, že do června 2015 se projedná s městskými částmi nová varianta dotačních vztahů, která se zahrne do rozpočtu pro rok 2016.

Zároveň vznikla pro městské části rezerva ve výši 300 milionů korun, kde se letos bude ve zvýšené míře zohledňovat, kolik má která městská část na svém účtu a zda si tedy stavbu, na kterou požaduje peníze, nemůže uhradit ze svého. Věřím, že toto opatření pomůže především malým městským částem.

Rozhodně se tedy nevzdáváme.

Jana Plamínková, radní, místopředsedkyně finančního výboru HMP

Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama