Ing. Jakub Macek

  • Změna
  • Jablonec nad Nisou
  • zastupitel města
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,44. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

09.03.2015 10:33:52

Faleš a kádrování v přímém přenosu

Faleš a kádrování v přímém přenosu

Vyjádření zastupitelského klubu Změna pro Jablonec k odmítnutí jmenovat Ing. Jaroslava Krause za člena dozorčí rady Jablonecké energetické i přesto, že vedení města Změně pro Jablonec jedno místo v dozorčí radě přidělilo.

 

V historicky prvním přímém přenosu z jabloneckého zastupitelstva 22. 1. 2015 byli občané 25 let po revoluci svědky nepokrytého kádrování. Jaroslava Krause, nyní již bývalého předsedu dozorčí rady (DR) Jablonecké energetické (JE) a kandidáta Změny pro Jablonec (ZpJ) na znovuzvolení do DR JE, koalice odmítla schválit, přestože přidělila opoziční ZpJ místo v DR JE.

„‘Důležitá je pokora a vzájemný respekt‘, tvrdil Petr Beitl po svém znovuzvolení za primátora v Jabloneckém měsíčníku. Na záznamu z lednového zastupitelstva si ho občané mohou poslechnout, jak mluví o tom, že dozorčí rada byla rozšířena ze tří na pět členů, aby zástupce v orgánech JE měly všechny politické kluby a bylo docíleno větší kontroly. Poté však koalice Jaroslava Krause odmítla zvolit, i když toho ví o Jablonecké energetické ze všech nově zvolených členů dozorčí rady zdaleka nejvíce,“ glosuje zastupitelka Michaela Suchardová.

Důvodem je kritický postoj Jaroslava Krause k převodu JE (dříve JTR) do vlastnictví města i k probíhající revitalizaci sítě CTZ. Ačkoli by měl fundovaný kandidát ZpJ jako jeden z pěti členů DR JE minimální vliv, jeho jméno je v souvislosti s angažmá v DR JE tabu. Nabízí se otázka, zda není potřeba v rámci dalšího vývoje v JE něco skrývat a proč město potřebuje do problematiky teplárenství nezasvěcené členy DR JE.

„Funkcí dozorčí rady je poskytovat zpětnou vazbu a napravovat či komentovat rozhodnutí představenstva. Zájmem samotné společnosti je mít v dozorčí radě kritiky. Jediným kritériem pro obsazení by tak měla být odbornost, nikoliv (ne)přijatelnost kandidáta, jak se k nominaci Jaroslava Krause postavila koalice,“ vysvětluje zastupitel Vladimír Opatrný.

„Pouhé dva měsíce trvalo, než primátor zapomněl na slova ze svého projevu na ustavujícím zastupitelstvu. Vyzýval v něm ke společnému hájení zájmů města, potřebě vysvětlovat, zveřejňovat informace a učit občany se v nich orientovat s cílem prohloubit jejich důvěru. Odmítáním jiných názorů toho však docílit nelze,“ dodává lídr ZpJ Jakub Macek.

Po rozšíření DR JE na pět členů, odvolání starých a zvolení čtyř nových byl klub ZpJ vyzván k dodání jiného zástupce. K tomu však ZpJ nemá důvod ani vhodnějšího kandidáta. „Náš klub trvá na nominaci Jaroslava Krause. Pokud to koalice s otevřeností vůči opozici a jiným názorům myslí vážně, bude naši vůli na zastupitelstvu 19. 2. respektovat. Postup ve stylu: ‘Máte jedno místo v dozorčí radě, ale Kraus to nebude‘, je pro nás nepřijatelný,“ uzavírá předseda klubu ZpJ Jindřich Berounský.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama