Jan Vavříček

  • ODS
  • mimo zastupitelskou funkci
ProfileTopCardGraphDescription

Průměrná známka je -2,93. Vyberte Vaši známku.

-3 -2 -1 0 1 2 3 4 5

( -3 je nejhorší známka / +5 je nejlepší známka )

10.03.2015 17:10:08

Je třeba začít od základu - na obcích

Je třeba začít od základu - na obcích

Z mnoha stran jsem již několikrát slyšel tvrzení, že ODS má to nejhorší za sebou. S tím si ale dovolím nesouhlasit.

Z mnoha stran jsem již několikrát slyšel tvrzení, že ODS má to nejhorší za sebou. S tím si ale dovolím nesouhlasit. Přečkali jsme sice období strmého propadu preferencí (který jsme si částečně zasloužili), ale teprve v následujících měsících a letech se ukáže jestli jsme stále života schopnou stranou a jestli se umíme adaptovat. Je potřeba si vybudovat pevnou, širokou a stabilní základnu, která bude co nejblíže lidem - v komunálu, na obcích. Začněme hned - příští volby tu budou dřív než se nadějeme.

K ODS jsem se oficiálně připojil až počátkem tohoto roku. Jelikož to není tak dávno, co proběhly komunální volby, tak jsem se ze zajímavosti snažil najít materiály, které by nějakým způsobem definovaly politiku, kterou zastáváme na komunální úrovni. O daních, důchodech a DPH toho lze najít až moc, ale jaký je postoj ODS k místním poplatkům? K platbám za popelnice? K městským společnostem? K městským bytům?

Na nedávném oblastním sněmu strany, kterého jsem měl tu čest se účastnit, jsem kladl vedení oblasti a regionu ty stejné otázky. Jaký jsou programové principy ODS v obcích a jak získat zpět důvěru voličů? Odpovědí mi bylo, že nic takového není, že je to v každé obci jiné, že je třeba důvěřovat novému vedení strany, apod. To je ale podle mě špatně. Občané by v komunálních volbách měli vědět, co od zastupitelů za ODS očekávat. Není náhodou, že v místních volbách často bodují nezávislá sdružení, která mají jasně definované komunální priority. S obrodou musíme začít my - na té nejnižší úrovni, na obcích.

Částečně dávat za pravdu tvrzení, že každé město a vesnice je trochu jiné. To ale není dostatečné zdůvodnění pro neexistenci nějakého programového rámce v němž by se dalo pohybovat. Politika na obcích je specifická v tom, že se poměrně rychle dotkne života každého občana. Taky je to politika o věcech velmi hmatatelných a ne abstraktních jako je například složená daňová kvóta apod. Ale o to více je srozumitelná a vysvětlitelná občanům.

Je třeba vést debatu a stanovit si základní komunální teze, které přispějí k větší názorové konzistenci na místní úrovni a větší čitelnosti pro voliče. Místní sdružení by se měla těchto tezí držet. Pokud je situace v jejich obci specifická, tak byt měli být schopni vysvětlit proč. Možná pak zjistíme, že těch rozdílů mezi obcemi je možná méně než si myslíme. Určitě nechci aby se to stálo závazným předpisem - jsme strana založená na individuální svobodě a pachatelů dobra je už v Česku víc než dost.

Množství čistě komunálních témat je značné: výše poplatku za popelnice; zákonný podklad jejich vybírání (zákon o poplatcích nebo zákon o odpadech); další místní poplatky (primárně za psy); městské vyhlášky (co všechno regulovat); vlastnictví bytů a jejich nájmy; městské společnosti; přístupnost materiálů pro jednání zastupitelstva; otevřená radnice; daň z nemovitosti; dotace pro městské spolky; míra podpory veřejné hromadné dopravě; … Jen je třeba se jimi začít cíleně zabývat.

Je třeba začít stavět na širokých a co do práce náročných základech v obcích. Díky nízkým preferencím jsem se snad zbavili šíbrů ve velkým městech. Teď my ostatní musíme začít budovat znova - ale už neopakovat chyby z minula.

Článek převzat z ODS Rychvald.
Profily ParlamentníListy.cz jsou kontaktní názorovou platformou mezi politiky, institucemi, politickými stranami a voliči. Názory publikované v této platformě nelze ztotožňovat s postoji vydavatele a redakce ParlamentníListy.cz. Pro zveřejňování příspěvků v této platformě platí Etický kodex vkládání příspěvků a Všeobecné podmínky používání služby ParlamentníListy.cz.
Diskuse obsahuje 0 příspěvků Vstoupit do diskuse Komentovat článek Tisknout
reklama